Opera delno temelji na življenju faraona Ehnatona in je tretja po vrsti iz Glassove portretne trilogije o moških, ki so spremenili svet - prvič na naših valovih.

Faraon Ehnaton je znan predvsem po radikalni spremembi vere, ki je bila uveljavljena med njegovo vladavino. Odpravil je čaščenje več bogov v korist samo enega, boga sonca Átona. Zgodba ohlapno sledi vzponu in padcu tega faraona, ki je vladal v 14. stoletju pred našim štetjem. Libreto temelji predvsem na starodavnih besedilih, ki jih najdemo na artefaktih iz tistega obdobja. Vendar zgodbe ne pripoveduje na običajen, linearen način. Besede so podobnejše raziskovanju idej, ki se pojavljajo v zgodbi. Glass je navdih za opero dobil pri prebiranju knjig Mojzes in monoteizem Sigmunda Freuda ter Ojdíp in Ehnaton Immanuela Velikovskega. Kontroverzna knjiga zadnjega – ta je najbolj navdihnila Glassa – raziskuje vzporednice med grškim Ojdípom, legendarnim kraljem Teb, in egiptovskim faraonom Ehnatonom.

V glavnih vlogah so nastopili: Anthony Roth Constanzo (Ehnaton), Rihab Chaieb (Nefertiti), Dísella Larusdóttir (Tija, mati kraljica), Zachary James (Amenhotep III. in profesor), Aaron Blake (veliki svečenik Ámon), Will Liverman (general Horemheb) in Richard Bernstein (Aj, Nefertitijin oče). Zbor in orkester Metropolitanske opere je vodila Karen Kamenšek.

Dejan Juravić