Opera o dvornem norcu in zaščitniškem očetu Rigolettu, ki vodi v tragičen konec: njegova hčerka Gilda se žrtvuje za svojega ljubega, razuzdanega vojvodo.

Sofisticirana muzikalnost, poglobljena dramatičnost oziroma tragičnost in tako rekoč ljudska spevnost te Verdijeve opere so najočitnejši razlogi za njeno izredno priljubljenost, ki ne pojenja niti po 170-ih letih po njeni prvi izvedbi. Zagotovo ni naključje, da to popularno Verdijevo odrsko-glasbeno delo sodi med največkrat uprizorjena na slovenskih opernih odrih. Od skupno 24 uprizoritev jih polovica odpade na Maribor, tokratno že trinajsto uprizoritev pa je podpisal režiser Pier Francesco Maestrini. Predstava je v prvi vrsti klasična, a vsebuje nekaj primesi sodobnih režijskih konceptov. Mizanscena Juana Guillerma Nove in kostumi Luce dall'Alpija se spogledujejo z bohotnim obdobjem italijanske renesanse. Primerno temu so zgodba in kostumi umeščeni v tisti čas.

Zbor in orkester mariborske opere bo vodil Francesco Rosa, nastopajo pa: Marian Pop v vlogi naslovnega junaka, Martin Sušnik kot vojvoda mantovski, Nika Gorič kot Gilda,  Irena Petkova kot Magdalena, Dragoljub Bajić kot Sparafucile, Valentin Pivovarov kot grof Monterone, Mojca Potrč kot Giovanna, Bogdan Stopar kot Borsa, Sebastijan Čelofiga kot Marullo, Marko Mandir kot grof Ceprano, Petra Crnjac kot grofica Ceprano, Bojan Hinteregger kot sodni sluga in Terezija Potočnik-Škofič kot Paž.

V prvem odmoru (ob 20.30) lahko prisluhnete tudi pogovoru z umetniškim vodjo mariborske opere Simonom Krečičem, režiserjem Pier Francescom Maestrinijem in Martinom Sušnikom.

Dejan Juravić