Dan Evrope, 9. maj, velja za osrednji evropski praznik, za rojstni dan Evropske zveze. Spominjamo se Schumanove deklaracije iz leta 1950, drznega načrta francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, ki naj bi evropske narode povezal v miru in solidarnosti. Če je »oče Evrope« kot skupni imenovalec evropskih narodov poudarjal temeljne krščanske vrednote, se zdi, da se je Evropa v preteklih desetletjih od teh korenin oddaljila.

Gosta sta vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji dr. Zoran Stančič in sociolog dr. Igor Bahovec.

Osnova evropske ideje so na vsak način skupne vrednote kot so mir, spoštovanje človekovih pravic, vladavina prava in podobno. Te vrednote so osnova za nadgraditev vseh nadaljnjih politik. Z današnje perspektive lahko govorimo, da so v osnovi krščanske, vendar mislim, da so te vrednote v marsičem univerzalne.
dr. Zoran Stančič

Schumanova vizija je danes zelo aktualna, a Schuman ni gradil samo iz vrednot. Vrednote so kot rožice, ki jih človek postavi v vazo in so lepe. Vendar, ker niso ukoreninjene, sčasoma ovenijo. Ukoreninjenost Evrope ni samo krščanska, niti ne samo sekularna. Predvsem je ukoreninjenost v tem, da so ljudje različnih kultur uspeli najti nekaj skupnega, ki je tako močno, da jih to skupno močneje povezuje kot jih razlike med seboj ločujejo. dr. Igor Bahovec

Peter Frank