Soyinka – s polnim imenom Akinwande Oluwole Soyinka – se je rodil 13. julija 1934 v kraju Isara v bližini enega od večjih nigerijskih središč, Abeokute.

Wole Soyinka piše v angleščini in danes slovi predvsem kot dramatik in esejist ter vseskozi kot javni intelektualec. Čeprav je v angleško govorečem svetu pridobil na teži in pomenu, potem ko je kot prvi književnik z afriške celine prejel Nobelovo nagrado za literaturo, je mogoče danes – z nekaj zgodovinske distance in ponosa ugotoviti – da so ga poslušalci Radia Slovenija spoznavali še pred njegovimi, recimo jim, slavnimi leti. Na Arsu in Prvem programu Radia Slovenija smo objavljali Soyinkove radijske igre in literarne oddaje, vzporedno so sledile objave pri slovenskih založbah. In ko je Soyinka leta 1986 iz rok švedskih akademikov prejel najprestižnejše literarno priznanje na svetu, so poslušalci in bralci že poznali del njegovega raznolikega ustvarjalnega opusa. Prevajali so ga Janez Gradišnik, Mira Mihelič, Alenka Puhar in Veno Taufer.

Decembra lani je Soyinka kot častni gost obiskal puljski knjižni sejem. Del pogovorov z njim, ki ga je v neposrednem prenosu prenašala tudi hrvaška radiotelevizija, je za oddajo Razgledi in razmisleki prevedel Urban Tarman.

Urban Tarman, ARS