Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radijska igra

25 epizod

25 epizod


Radijske igre na Prvem nastajajo v sinergiji z njegovo siceršnjo programsko usmeritvijo in ritmom. Tematsko so namenjene širokemu krogu poslušalcev; so bolj komunikativne in žanrsko raznolike – od komedije do kriminalke.


14. 03. 2024

Helena Šukljan: Proge

Vsak človek skozi življenje potuje po svoji progi in na njej doživlja različne izkušnje. Niti dve progi si med seboj nista enaki, prav tako ne vse izkušnje, ki jih na naših progah doživimo. To velja tudi za izpovedi v radijski igri Proge. Gre za pet najrazličnejših oseb, katerim je skupno to, da so bile žrtev spolnega nadlegovanja. Helena Šukljan je dramsko besedilo napisala za Avdiofestival Radia Slovenija, ki je oktobra 2023 potekal v Cukrarni. Režiser Klemen Markovčič pa je zasnoval živo, torej festivalsko izvedbo radijske igre, a vzporedno tudi njeno, nekoliko razširjeno studijsko različico. Režiser: Klemen Markovčič Dramaturginja: Helena Šukljan Tonski mojster: Urban Gruden Glasbena opremljevalka: Nina Kodrič Sandra – Marijana Brecelj Pia – Gaja Filač Marko – Primož Vrhovec Robert – Klemen Kovačič Nataša – Ajda Smrekar Koprodukcija 3. programa Radia Slovenija – programa Ars in ŠKUC gledališča, oktober 2023. Posneto v studiih Radia Slovenija oktobra 2023.


12. 03. 2024

Ivor Martinić: Moj sin samo malo počasneje hodi

Igra se z zgodbo o fantu, ki je zaradi bolezni priklenjen na invalidski voziček, domači in drugi bližnji pa mu skušajo vzbuditi vsaj nekaj motivacije za življenje, giblje na družbenem obrobju. Hrvaški avtor Martinić se tudi sicer pretežno ukvarja z zelo čustvenimi dramskimi situacijami, vendar pri tem ni sentimentalen, prav obratno. Lahko rečemo, da je odrešujoče grob, a ne brezizhoden. Režiserka: Irena Glonar Dramaturg: Goran Schmidt Tonski mojster: Matjaž Miklič Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Mia – Silva Čušin Branko, njen sin – Jure Kopušar Robert, njen mož – Ivo Ban Doris, njena hči – Lena Hribar Ana, njena mama – Ivanka Mežan Oliver, njen oče – Brane Grubar Rita, njena sestra – Marijana Brecelj Mihael, Ritin mož – Aleš Valič Sara, prijateljica Doris in Branka – Nika Rozman Tin, prijatelj Doris – Jurij Drevenšek Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2013.


11. 03. 2024

Henrik Ibsen, Mateja Koležnik, Rok Andres: John Gabriel Borkman

Igra je priredba istoimenske drame norveškega dramatika Henrika Ibsena iz leta 1869. V njej bančni direktor, egocentrični stremuh zavrača odgovornost za svoja pohlepna dejanja, tako pa posredno razbije tudi svojo družino. Prevajalka: Mojca Kranjc Avtorja priredbe: Mateja Koležnik, Rok Andres Režiser: Alen Jelen Dramaturginja: Vilma Štritof Tonski mojster: Matjaž Miklič Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Pianist: Klemen Golner John Gabriel Borkman – Igor Samobor Gunhild Borkman – Nataša Barbara Gračner Ella Rentheim – Saša Pavček Erhart – Klemen Janežič Fanny Wilton – Pia Zemljič Wilhelm Foldal – Pavle Ravnohrib Sobarica – Maša Grošelj Frida – Sara Gorše Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2015


07. 03. 2024

Igor Likar: Privid na rdečem otoku

Napeta zgodba o usodi profesorja morskih ekosistemov in njegovih dveh asistentov. Ti postanejo žrtve prikrivanja resnice o nenadnem pojavu neznane halucinogene sluzi v morskih globinah, kot neželene priče v spopadu med represivnim in naprednim pa so izolirani in odstranjeni. V igro je tematsko vključen tudi radio. Ta namreč namesto sredstva za razkrivanje dejstev postane zelo priročno orodje za manipulacijo javnosti in prikrivanje. Medij torej, ki zlahka zabriše mejo med resničnostjo in fikcijo, dejstva predstavi tudi kot izmišljeno zgodbo, dokumentarne posnetke pa, če je treba, predvaja kot zaigrane. Režiser: Igor Likar Tonski mojstri: Miro Marinšek, Sonja Strenar, Sašo Romih, Aleks Pirkmajer Avtor izvirne glasbe: Bojan Jurjevčič - Jurki Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Profesor Karl – Radko Polič Simon – Gašper Tič Diego – Lotos Vincenc Šparovec Damjan – Marko Mandič Direktor Oceanografskega inštituta – Janez Starina Vojaški izvedenec Herman, Poveljnik obalne zaščite – Uroš Smolej Notranji minister – Ivo Ban Doktor Schield – Boris Ostan Morena – Nataša Tič Ralijan Otoški ribič Delvecchio – Polde Bibič Ribičeva žena – Ljerka Belak Modreatorka v radijskem studiu – Mija Škrabec Arbanas Radijski novinar v studiu – Andrej Karoli Magister Eiselt – Boris Bergant Tonska tehnika – Jon Čergan, Stane Košmrlj Žana – Nevenka Sedlar Prvi specialec – Vojko Zidar Drugi specialec – Robert Vertovšek Kapitan ladje – Andrej Nahtigal Glas oddajnika opazovalnega centra – Zmago Frece Produkcija uredništva igranega programa. Posneto v studih Radia Slovenija in potapljaškem centru Manta v Primoštenu med oktobrom in novembrom 2009.


05. 03. 2024

Smiljan Rozman: Hiša

Junak radijske igre je človek brez svojega lastnega obraza, ki ne spreminja le oblek, temveč tudi obraz glede na obleko in obraz vsakokratnega šefa. Znajde se v položaju, ko bi moral poiskati svoj pravi obraz, pa ga med zavrženimi in zaprašenimi obličji ne najde več. Rozmanova metafora o konformizmu je pisana z ironijo in humorjem, kar le še poudarja njeno satirično ost. Igra je tudi poklon dramskemu igralcu Juriju Součku, ki se je januarja 2024 poslovil od tega sveta, a nam zapustil neverjetno dediščino več kot 600 vlog, s čimer je bil tudi igralec z največjim radijskim opusom vlog pri nas. Režiserka – Rosanda Sajko Tonski mojster – Mladen Fortič Nastopata – Duša Počkaj in Jurij Souček Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana septembra 1965.


04. 03. 2024

Dominik Smole, Goran Schmidt: Antigona

Antigona Dominika Smoleta je nastala v času, ko so se v jugoslovanski in slovenski socialistični družbi začela na novo in ne brez političnih odporov odpirati vprašanja posameznika in njegovega svobodnejšega odnosa do političnega sistema. Del takratnih intelektualcev si je namreč prizadeval postati sogovornik vladajoči partiji, česar pa jim ta neposredno ni pustila. Zato je svojo identiteto poiskal v moralni superiornosti in zvestobi visokim, nemalokrat zelo abstraktnim moralnim načelom. Smoletova ANTIGONA je to duhovno podnebje ujela v celoti, njeno moralistično in sentimentalno humanistično sporočilo pa blaži in plemeniti avtorjeva ironija. Ob tem je pomembno ključno dejstvo, da je Smole argumente posameznika in oblasti tehtal, oblikoval skrbno, nepristransko v prostem verzu in briljantnem slogu. Fabula sloni na starogrškem mitu. V bratomorni vojni padeta Polineik in Eteokles. Prvi obvelja za izdajalca, drugi za junaka. Novi tebanski kralj Kreon v skladu z običaji ukaže, naj izdajalčevo truplo zgnije pred obzidjem, junakovo pa naj bo pokopano z vsemi častmi. Temu se upreta sestri bratov Antigona in Ismena, sklicujoč se na še starejši zakon, po katerem morajo biti pokopani vsi mrtvi. Bo obveljal moralni zakon ali zakon države? To je bilo izhodišče že Sofoklove tragedije in je tudi izhodišče Smoletove, le da je Smole obogatil svojo igro še z dramaturško iznajdbo – naslovna junakinja, Antigona, se namreč v drami sploh ne pojavi, o njenih mislih in dejanjih govorijo drugi, s tem pa je njena misel še bolj prisotna in aktualna. Režiserka: Irena Glonar Dramaturg: Goran Schmidt Tonski mojster: Jure Culiberg Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Ismena – Maša Derganc Kreon – Ivo Ban Haimon – Jurij Zrnec Teiresias – Vlado Novak Paž – Uroš Smolej Stražnik – Aleš Valič Glasnik – Zvone Hribar Produkcija Uredništva igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija januarja 2005


29. 02. 2024

Platon: Sokratov zagovor

Leta 2006 smo Slovenci v prevodu Gorazda Kocijančiča dobili prevod klasičnega dela v celoti in tudi v njegovem prevodu imamo v radijskem arhivu posneto to veliko delo. Dela Sokratovega učenca Platona so poleg svetopisemskih besedil najodločilneje zaznamovala evropsko filozofsko misel. Sokratov zagovor pa je dosti več od tega, saj je filozofov diskurz z družbo in z njegovimi tožniki zelo živo verbalno in retorično tkivo. Zaradi svoje univerzalnosti zmeraj znova nagovarja vsakokratno družbo, to pa navdihuje tudi gledališke in prav tako radijske ustvarjalce. Priredba iz leta 1967 poudarja poučno stran tega besedila. Sokrat, prisiljen v smrt, žal neuspešno opozarja, naj ljudje ne slede slepo tiranom in njihovemu leporečju. Prirejevalka: Djurdja Flere Režiser: Hinko Košak Tonska mojstrica: Metka Rojc Sokrat - Vladimir Skrbinšek Melet - Janez Rohaček 1. glas - Andrej Kurent 2. glas - Jurij Souček Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana novembra 1967


27. 02. 2024

Pavel Lužan: Živelo življenje Luka De

S prvotno za gledališče napisano monodramo je igralec Polde Bibič gostoval po različnih slovenskih odrih več kot tri desetletja. Premiera igre je bila v prostorih Društva slovenskih pisateljev. V njej avtor predstavlja preprostega človeka, ki preživi hude čase s posebno vdanostjo in vsakdanjim premagovanjem velikokrat težkih ovir, pa vseeno ohranja optimizem v drobnih trenutkih veselja. V zgodbi Luka De, že v naslovu poudarjajoč njegovo anonimnost, se zrcali tudi družbeno stanje posameznih obdobij, z močno socialno konotacijo. Režiser: Aleš Jan Tonski mojster: Staš Janež Igralec – Polde Bibič Uredništvo igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija februarja 1996.


26. 02. 2024

Beno Zupančič: Popotovanje z Odisejem

Avtor učinkovito in jasno slika nekatere temeljne značilnosti naše sodobnosti, njena protislovja in njegovo nenehno iskanje svojega lastnega avtentičnega jaza, poosebljeno v usodi Albina Oblaka. Njegov idealizem je presegal realnost tedanjega časa. Bil je erudit in nenehno radoveden, raziskujoč človek. Prisegal je na naravnost, na visoke etične standarde, v vedenju pa je bil impulziven. Kljub oddaljenemu času, v katerem sta nastala besedilo in radijska igra, besedilo zastavlja zdaj mogoče še bolj relevantna vprašanja ter nagovarja sodobnega človeka in družbo. Režiser: Dušan Mauser Dramaturg: Borut Trekman Tonski mojster: Jure Culiberg Glasbeni opremljevalec: Marko Stopar Albin Oblak − Boris Cavazza Barbara − Marinka Štern Sonja − Majda Potokar Alfonz − Jurij Souček Kronisti − Rudi Kosmač, Boris Juh, Janez Albreht Uredništvo igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubjana septembra 1979.


22. 02. 2024

Marjan Tomšič: Ključ

Vsebina igre so zapleteni odnosi med ljudmi, njihovi dvomi in zablode, zaradi katerih je marsikatero življenje samo životarjenje. Podobno je temu, ki ga v igri predstavlja starejši zakonski par, ujet v čustveno in duhovno praznino skupnega bivanja. Zakonca skušata odkriti vzroke svoje nesreče in prikazati njeno psihološko ozadje. Posledica človekove osamitve je tragična - polovično bitje, ki ne zmore biti kos življenjskim izzivom. Ključ do njegove izpolnitve je ljubezen, in to je avtorjevo nedvoumno sporočilo, zapisano iskreno, neusmiljeno in prav nič moralistično. Režiser: Aleš Jan Dramaturg: Pavel Lužan Tonska mojstrica: Metka Rojc Glasbeni opremljevalec: Peter Čare On - Peter Ternovšek Ona - Minu Kjuder Sosed - Rado Pavalec Posneto v studiih Radia Maribor septembra 1988


22. 02. 2024

Marjan Tomšič: Ključ

Vsebina igre so zapleteni odnosi med ljudmi, njihovi dvomi in zablode, zaradi katerih je marsikatero življenje samo životarjenje. Podobno je temu, ki ga v igri predstavlja starejši zakonski par, ujet v čustveno in duhovno praznino skupnega bivanja. Zakonca skušata odkriti vzroke svoje nesreče in prikazati njeno psihološko ozadje. Posledica človekove osamitve je tragična - polovično bitje, ki ne zmore biti kos življenjskim izzivom. Ključ do njegove izpolnitve je ljubezen, in to je avtorjevo nedvoumno sporočilo, zapisano iskreno, neusmiljeno in prav nič moralistično. Režiser: Aleš Jan Dramaturg: Pavel Lužan Tonska mojstrica: Metka Rojc Glasbeni opremljevalec: Peter Čare On - Peter Ternovšek Ona - Minu Kjuder Sosed - Rado Pavalec Posneto v studiih Radia Maribor septembra 1988


20. 02. 2024

Janez Žmavc: Pajkovo popoldne

Igra slovenskega dramatika, ki je svoje življenje posvetil gledališču v petdesetih letih kot dramaturg v Prešernovem gledališču Kranj, nato pa tri desetletja kot dramaturg in dobri duh Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, je bila napisana prav za radio. V dremežu sončnega avgustovskega popoldneva prestopi junak v svet pajka, ki plete mrežo na domačem oknu. Zapleten v njegovo mrežo poleti z njim nad domačo hišo, od koder ugleda trenutek svojega življenja, svoj dom, mamo in svojo ljubo s pogledom svojih skritih misli, čustev in odnosa do sveta. Režiser: Jože Valentič Dramaturg: Pavel Lužan Tonski mojster: Staš Janež Oblikovalka glasbe: Darja Hlavka Jaz - Brane Završan Pajek - Matej Recer Rozi - Lučka Počkaj Mama - Marinka Štern Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija septembra 2004.


19. 02. 2024

Zmago Frece: Plasti

Bogato in samosvoje delo zvočne poezije njen avtor, nekdanji radijec, uvede z uverturo, posvečeno Frančišku Asiškemu, med Plastmi ali Pastmi pa se potem zvoki nizajo v pesnikovo izpoved. Njegove govorne, pevske, glasbene in zvočne variacije začnemo dojemati kot poetično, razgibano glasbeno kompozicijo. Režiser, tonski mojster, glasbeni oblikovalec: Zmago Frece Igralec, pevec: Zmago Frece Uredništvo igranega programa. Posneto v studiih Radia Slovenija septembra 2005.


21. 12. 2023

Indira Buljubašić, Ismir Hero, Edis Kolar, Fuad Serdarević, Midhat Karić, Selma Catović Hughes, Belma Cuzović, Ena Kukić, Nick Teunissen: Predor rešitve

Dokumentarna igra je nastala na podlagi prevodov izjav sarajevskih pričevalcev. Predor rešitve pa niso samo pretresljive zgodbe posameznikov, ki so se znašli sredi vojne vihre v okupiranem Sarajevu, temveč je poklon vsemu, kar se skriva v nas. Zgodbe o predoru rešitve so sinonim za naše strahove, vendar hkrati tudi prispodoba za lepoto in luč, ki posije na koncu tunela. Režiser: Alen Jelen Prevajalka: Tanja Bulajić Dramaturg: Matjaž Briški Tonska mojstrica: Sonja Strenar Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Poustvarjalci v slovenskem jeziku: Mojca Funkl, Pia Zemljič, Matej Puc, Primož Pirnat, Aleš Kranjec, Sabina Kogovšek, Gaber K. Trseglav, Violeta Tomić in Iztok Drabik Jug Uredništvo igranega programa. Koprodukcija z Memorijalnim centrom kantona Sarajevo - muzej Tunel spasa in gledališčem ŠKUC Ljubljana. Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2023. Dokumentarna radijska igra je nastala v okviru projekta B-AIR - Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije in ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.


20. 12. 2023

Marta Medvešek: Gozd je

Oddih, mir in tišina, pa tudi žaganje, jokanje in žvižganje; elegantna smreka in bukva gostega šumečega listja, hude zime in jelen na luni. Kot nekoč tako tudi danes, v nasprotujočem si spoju varnosti in nevarnosti obstaja način življenja, ki zahteva globoko spoštovanje in popolno prisotnost. Prisluhnite, kako čarobno življenje z gozdom in v gozdu doživljajo prebivalci Loške doline! Sodelujoči – Milena Kraševec, Sonja Lipovac, Anton Mestnik, Milena Ožbolt, Andreja Ravšelj, Miha Razdrih, Jožefa Strle, Alojz Troha, Boža Troha, Peter Troha, Fani Truden, Vida Truden, Ida Turk, Tone Udovič, Janja Urbiha, Leonida Zalar, Aljaž Dujo, Lea Lenarčič, Urh Anton Mlakar, Tadej Mihelčič, Patrik Ožbolt, Urška Ožbolt, Živa Palčič, Vili Strle, Marina Trivunčević, Martina Trivunčević Radijski ustvarjalci na terenu – Ana Čorić, Urban Gruden, Katarina Juvančić, Ana Obreza in Saška Rakef. Uredništvo igranega programa Posneto na terenu septembra 2023. Dokumentarna radijska igra je nastala v okviru projekta B-AIR - Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije in Ministrstvo za kulturo RS.


18. 12. 2023

Ana Obreza, Saška Rakef: Šepet spomina

Participatorno dokumentarno-igrano radijsko delo za otroke in odrasle je nastalo v sodelovanju otrok, starostnikov in radijskih ustvarjalcev, ki so zarisali zvočni zemljevid iz pripovedi o nekdaj in zdaj v Loški dolini. Bogato dokumentarno gradivo se prepleta z zgodbo o dečku, ki ga orel ponese v nebo in z njim poleti od Starega trga do Cerkniškega polja, od Snežnika do Križne jame – in od nekoč v danes. Režiserka in avtorica koncepta: Saška Rakef Avtorica scenarija: Ana Obreza Tonski mojster: Urban Gruden Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Izvajalci glasbe: pevke pri Društvu upokojencev Loška dolina ter ljudska pevca Vida Truden in France Anzeljc, Strokovnjakinja za pedagoško delo: Ana Čorić Etnologinja in antropologinja: Katarina Juvančič Mentorica za montažo v pedagoških procesih: Marta Medvešek Pripovedovalec – Blaž Šef Sodelujoči – Milena Kraševec, Sonja Lipovac, Anton Mestnik, Milena Ožbolt, Andreja Ravšelj, Miha Razdrih, Jožefa Strle, Alojz Troha, Boža Troha, Peter Troha, Fani Truden, Vida Truden, Ida Turk, Tone Udovič, Janja Urbiha, Leonida Zalar, Gašper Modic, Aljaž Dujo, Lea Lenarčič, Urh Anton Mlakar, Tadej Mihelčič, Patrik Ožbolt, Urška Ožbolt, Živa Palčič, Vili Strle, Marina Trivunčević, Martina Trivunčević Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija decembra 2023 Participatorna dokumentarno-igrana radijska igra je nastala v okviru projekta B-AIR – Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske unije in Ministrstvo za kulturo RS.


30. 11. 2023

Nikoleta Dojčinović: Zvoki in spomini: Biseri, čarovnice in druge zgodbe

Kako se zvokov otroštva in mladosti spominja starejša populacija? V radijskem dokumentarcu se zvrsti kar nekaj vsakdanjih, a z vidika sodelujočih zelo intimnih zvokov. Režiserka: Vesna Perić Prevajalka: Tanja Bulajić Tonski mojster: Milan Filipović Izvajalec glasbe: Vlada Panović (harmonika) Sodelujoči: Radmila Bajić, Ljubomir Ljuba Dimitrijević, Verica Stevanović, Radmilo Nedeljković, Milija Radić, Katica Brakočević, Đorđe Prpa, Nenad Gavrilović, Miodrag Prodanović Sinhronizacija v slovenski jezik: Željko Hrs, Jožica Avbelj, Aleš Valič, Matjaž Romih, Lotos Vincenc Šparovec, Polona Juh, Vesna Jevnikar, Blaž Šef Igra je nastala na Radiu Beograd, Radio-televizije Srbije v okviru projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa. Koordinatorka projekta za Radio-televizijo Srbija je Nikoleta Dojčinović Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Beograd in Radia Slovenija septembra 2023 Radijska igra je del mednarodnega projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga vodi Radio Slovenija in ga sofinancirata program Evropske unije Ustvarjalna Evropa in Ministrstvo za kulturo RS. Več o projektu na spletni strani rtvslo.si/b-air in na b-air.infinity.radio.


03. 10. 2023

Potovanje na robu noči - dokumentarec o ddr. Evgenu Bavčarju

»Moj prijatelj Milan Kundera je rekel, da ni dovolj, da se ljubimo. Moramo znati deliti noč. In midva s slavčkom si jo pošteno deliva.« Evgen Bavčar ima poseben ritual. Že dobrih štirideset let v rodnem Lokavcu snema petje slavčka v majski noči. Pod plaščem noči, v dvojini in kompliciteti s slavcem, se zgodba iz Lokavca razpre v zgodbo o oslepitvi slavcev, da bi peli v večnost - v razmislek o slepoti kot socialni kastraciji, eksistencialnih bližinah in oddaljenostih, o poziciji slepih skozi čas in vprašanju: zakaj bi užitek noči ne bil enak užitku dneva? Slavec dr. Bavčarju sporoča, da v noči ni sam. A to ni samo zgodba o njunem sobivanju. Nočno potovanje na plano dneva razprostira globoka vprašanja o človekovem obstoju, razlikah, izkoriščanju, boju za pravičnost, okolju, svobodi in intimni želji po dvojini, Soncu in novi pomladi. Avtorji: Mojca Delač, Saška Rakef, Luka Hvalc. Tonski mojster: Urban Gruden. Posebna dokumentarna radijska igra je posneta v Lokavcu pri Ajdovščini, na otoku Capri in v Neaplju, da je dosegljiva tudi na spletu, vam jo ponujamo v podkastu oddaje Razkošje v glavi. Vsebina je nastala v sklopu raziskovalnega projekta B-AIR: Zvočna umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine, ki ga sofinancirata program Ustvarjalna Evropa Evropske Unije in Ministrstvo za kulturo RS.


05. 04. 2021

Tjaša Mislej: Grške počitnice

Igra o grški obali, ki se najbolj nanaša na tamkajšnji položaj leta 2016, ko je bil begunski val najštevilnejši, se dogaja na treh ravneh. Za turistko je to kraj oddiha in plačanega udobja, za begunce točka, s katere po kalvariji Sredozemskega morja na kopnem upajo na pot v srce Evrope, za politike Evropske unije pa geostrateško področje, na katerem si nabirajo politične točke. Po koncu radijske igre o hinavskem odnosu zahodnega sveta do begunske krize bo še pogovor o tej temi z gostom Boštjanom Videmškom. Dramaturginja je Vilma Štritof, režiser Alen Jelen, tonska mojstrica Sonja Strenar, glasbena oblikovalka pa Nina Kodrič. Ano igra Arna Hadžialjević, Saida je Maša Grošelj, Natakar Aleš Kranjec, Novinarka Alja Kapun, Premier Danijel Malalan, Evropska poslanka Gaja Višnar, Evropski poslanec Alen Jelen in Starejši turist Niko Goršič. Glasovi turistov: Aleš Kranjec, Gaja Višnar, Alen Jelen, Niko Goršič. Igra traja 27 minut in 25 sekund. Uredništvo igranega programa. Posneta je bila v studiih Radia Slovenija avgusta 2020.


29. 03. 2021

Mike van Graan: Ko lastovke jokajo

Kratka radijska igra južnoafriškega avtorja je le del drame za gledališče, ki je nastal v okviru mednarodnih dramskih delavnic na Kitajskem leta 2016, katerih tema so bile migracije. Igra se osredotoča na dialog med humanitarcem iz Kanade in vojakom teritorialnega sestava, ki zajetega Kanadčana straži kot ujetnika. V njunem dialogu je avtorju uspelo reflektirati absurdnost razmerja med razvitim zahodnim svetom nakopičenega kapitala in najrevnejšimi deli sveta, kjer pravico ob nemoči proti velikim korporacijam vzamejo v svoje roke. Celotno gledališko igro je avtor režiral v domačem Capetownu, od koder je potem odmevno gostovala po mednarodnih odrih. Po koncu igre boste lahko prisluhnili pogovoru z Natašo Posel in Maxom Zimanijem. Prevajalka: Silvana Orel Kos Dramaturginja: Vilma Štritof Režiserka: Špela Kravogel Tonska mojstrica: Sonja Strenar Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina Vojak: Aljaž Jovanović Charles: Saša Tabaković Traja 6' 39'' Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija novembra 2018.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt