Igra s podnaslovom "Vaje za ženski in moški glas" terja mojstrske poustvarjalce. Glasova namreč skušata v najrazličnejših pojmovnih in besednih osvetljavah ponazoriti vsebinski pomen enega najpogosteje uporabljenih glagolov na svetu. Pri tem pa se v igri z besedami in dvoumno-ironični besedni paradi razodeva vsa Jesihova genialnost. V ljubezenskem jezikovnem dvoboju sta se srečala Anica Kumer in Janez Hočevar.

Režiserka: Rosanda Sajko
Dramaturg: Borut Trekman
Tonska mojstrica: Metka Rojc
Glasbeni opremljevalec: Peter Čare

Igralca – Anica Kumer in Janez Hočevar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana maja 1984.

"Vaje za ženski in moški glas" v spomin Rosandi Sajko (1930-2022)

Na zadnji dan letošnjega maja se je od tega sveta poslovila izjemna radijska ustvarjalka, režiserka Rosanda Sajko. Leta 1930 se je rodila v Mariboru, po dokončanem študiju slavistike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pa je vpisala še študij režije na Igralski akademiji, današnji AGRFT. Na tedanjem Radiu Ljubljana je še pred zaključkom študija leta 1963 sprva sodelovala kot napovedovalka, kmalu pa jo je kot režiserko v Uredništvo igranega programa povabil Mirč Kragelj. Od samega začetka svojega režijskega dela na radiu se je najraje posvečala radijski igri za otroke. Sajko tako velja za doajena tega žanra, ne le v slovenskem, pač pa tudi širšem mednarodnem prostoru. Daleč najbolj jo je zaznamoval cikel iger Franeta Puntarja s katerim je, kot je zapisal zaslužni profesor Aleš Jan, "skupaj z ustvarjalno ekipo Djurdja Flere, Urban Koder, Metka Rojc in številnimi igralci vseh generacij, tudi otroki, našla model nove radiofonske oblike, ki je prerasla iz "slepega gledališča" v samostojno ustvarjalno umetniško zvrst." Je prejemnica številnih nagrad, kot ena redkih iz skupine radiofonskih ustvarjalcev tudi nagrade Prešernovega sklada. Zapustila nam je opus skoraj 400 iger, ki so še vedno vitalni del programa nacionalnega radia in neverjetno dragoceno učno gradivo za zdajšnje in bodoče generacije ustvarjalcev radijskih iger.

Igra s podnaslovom "Vaje za ženski in moški glas", terja mojstrske poustvarjalce. Glasova namreč skušata v najrazličnejših pojmovnih in besednih osvetljavah ponazoriti vsebinski pomen enega najpogosteje uporabljenih glagolov na svetu. Pri tem pa se v igri z besedami in dvoumno-ironični besedni paradi razodeva vsa Jesihova genialnost. V ljubezenskem jezikovnem duelu sta se tokrat srečala Anica Kumer in Janez Hočevar.

Režiserka Rosanda Sajko
Dramaturg Borut Trekman
Tonska mojstrica Metka Rojc
Glasbeni opremljevalec Peter Čare

Igralca Anica Kumer in Janez Hočevar

Produkcija Uredništva igranega programa
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana maja 1984

Klemen Markovčič