Eva Boštjančič o ugotovitvah s področja psihologije dela in organizacij

Sodobni ideal je, da človeka njegovo delo zanima, osrečuje in bogati. Vendar je doseganje tega ideala močno oteženo. Včasih smo izjemno zadovoljni z rezultati svojega dela, pa je pot do tja naporna in polna stresnih trenutkov. Včasih je delo kot tako zanimivo in izpolnjujoče, vendar so odnosi s sodelavci tisti, ki grenijo ure preživete na delovnem mestu. Včasih pa je problematičen urnik dela, zaradi katerega ne moremo preživljati časa z družino in prijatelji ter preprosto nimamo časa ne za hobije ne za športne dejavnosti. Kakšni so psihološki pritiski povezani z delom v sodobni družbi? Doktorica Eva Boštjančič, vodja katedre za psihologijo dela in organizacije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pravi, da je večopravilnost značilnost sodobnega dela:

»Imamo občutek, da delamo šest stvari hkrati, odgovarjamo na maile, komuniciramo s stranko, pišemo analizo in ja, včasih ne vemo kje se nas glava drži. Raziskave kažejo, da večopravilnost vsekakor ni učinkovita. Vendar včasih zaškripa pri prenosu med znanostjo in prakso. Mi se na katedri zelo trudimo, da bi znanstvena dognanja, ki so nastala v slovenskem prostoru, prišla tudi do naših delodajalcev.«

Na katedri zato pripravljajo tudi spletno stran, psihologijadela.com, kjer objavljajo najnovejše ugotovitve s področja psihologije dela in organizacij.

Urška Henigman