Otvoritev festivala je hkrati 1. koncert simfoničnega orkestra SNG Maribor, dirigentka je Gianna Fratta, solist je pianist Aleksander Gadžijev, ki bo o svojem delu tudi govoril.

Iz Velike dvorane SNG Maribor bomo predvajali posnetke 1. koncerta simfoničnega orkestra SNG Maribor in hkrati otvoritve Festivala Maribor, ki se je začel v četrtek, 15. septembra.

Koncert vodi dirigentka Gianna Fratta, ki je uspešna tudi kot pianistka. Po osvojitvi številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih je igrala kot solistka in članica ansambla Umberto Giordano. Nastopila je na mnogih pomembnih koncertnih prizoriščih na svetu, od Berlina, New Yorka, Tel Aviva, do Vilne, Rima, Seula in Buenos Airesa. Gianna Fratta je profesorica kompozicije na Glasbenem konservatoriju Umberto Giordano v Foggii, gostujoča predavateljica Univerze Sungshin v Seulu ter vodja mojstrskih tečajev dirigiranja na številnih univerzah po svetu.

Solist koncerta je izjemni slovenski pianist Aleksander Gadžijev iz Gorice. Leta 2021 je osvojil prvo nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Sydneyju ter drugo na Mednarodnem Chopinovem tekmovanju, poleg tega pa še posebno nagrado Krystiana Zimermana za izvedbo Chopinove sonate. V letih 2019–2021 je bil »BBC-jev umetnik nove generacije «, s čimer je dobil priložnost nastopiti na uglednih britanskih festivalih in koncertnih dvoranah, tudi v dvorani Wigmore.

Gadžijev s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor izvaja Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu, op. 21, poljskega klavirskega virtuoza in skladatelja Frédérica Chopina. Orkester v uvodu koncerta zaigra učinkoviti Rapsodični ples Uroša Kreka, drugi del koncerta pa je v znamenju Simfonije št. 5 v e-molu, op. 64, Petra Iljiča Čajkovskega.

 

Tjaša Krajnc