Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Operna jutranjica

4 epizod

4 epizod


Operni iztek četrtkove jutranjice poleg takšnih ali drugačnih opernih tehnikalij prinaša tudi antropološki, literarni, politični in sociološki pogled na to obliko glasbenega ustvarjanja.


30. 6. 2022

Lulu

Part naslovne junakinje je zelo zahteven; skladatelj (Alban Berg) pričakuje mozartovsko prefinjen in okreten glas, ki pa mora hkrati biti tudi poln, prilagodljiv, skrajno ekspresiven in ki se lahko brez težav giblje tudi v nižinah. Vloga skratka zahteva pevko, ki je lastnica čvrstega, krepkega in intenzivnega glasu izjemno širokega razpona.


23. 6. 2022

Cimarosa-Wagner-Verdi

Iztek tokratne Jutranjice bo v znamenju uvertur k operam in baletnih točk, napisanih zanje. Cimarosa (Čudaška baronica, uvertura), Wagner (Prepoved ljubezni, uvertura), Verdi (Trubadur in Otello, balet iz 3. dejanja)


16. 6. 2022

Začetki ruske operne ustvarjalnosti

Mihail Ivanovič Glinka, Modest Petrovič Musorgski, Aleksander Porfirjevič Borodin, Peter Iljič Čajkovski, Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, Igor Fjodorovič Stravinski, Sergej Sergejevič Prokofjev in Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič so trdni in neuničljivi stebri ruske opere; a da so zrasli, so bili seveda potrebni temelji - in o teh bo tekla beseda v oddaji.


9. 6. 2022

Nicolai in Bellini

Ottu Nicolaiu (utemeljitelju Orkestra dunajske filharmonije) tako kot Vincenzu Belliniju ni bilo namenjeno dolgo življenje: umrl je (še ne 39-leten) prav na dan (11. maja 1849), ko so ga izvolili za člana Pruske kraljeve akademije lepih umetnosti.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt