Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Operna jutranjica

4 epizod

4 epizod


Operni iztek četrtkove jutranjice poleg takšnih ali drugačnih opernih tehnikalij prinaša tudi antropološki, literarni, politični in sociološki pogled na to obliko glasbenega ustvarjanja.


1. 12. 2022

Puritanci

Ker je Vincenzo Bellini svojo zadnjo opero komponiral za Pariz, ga je seveda skrbelo, kako se bo odrezal pred tamkajšnjimi ocenjevalci in občinstvom. Tudi Rossini ga je opozoril, naj nameni prav posebno pozornost orkestraciji in dramskim učinkom, zato si pri pisanju Puritancev ni prizadeval pokazati le izjemnih razsežnosti svojega navdiha, pač pa tudi svoje tehnično znanje.


24. 11. 2022

Svet na Mesecu

Haydn se je znal odlično vživeti v Goldonijeve značaje ter jih s svojim čistim in transparentnim stilom celo poplemenitil, učinek komedijskega dogajanja pa stopnjeval z izvrstnimi viški v mojstrsko napisanih finalih. Seveda je bilo nujno, da se je sem in tja od Goldonija tudi oddaljil, še zlasti v razpletu, kar pa celoti nikakor ni v škodo – prav nasprotno: oddaljitev je namreč razkrila drugo tipiko komedijantskega teatra, ki ne more končati brez moralnega nauka, da se človekove slabosti maščujejo njemu samemu in da zmaga le tisto, kar ga plemeniti.


17. 11. 2022

Minutne opere

Prišle so kot nekakšen odziv na neizmerne dolžine romantičnih oper, nekaj pa tudi kot praktična posledica moderne ureditve odra, ki dopušča hitro izpremembo kulisarije in scenerije, tako da odmor po taki minutni operi na drugo razmeroma ni predolg. (Slavko Osterc)


10. 11. 2022

Ljubezen in smrt

Dama s kamelijami, brezčasna ljubezenska zgodba, ki jo hromijo družbena razklanost in socialne razlike, je v Verdiju našla idealnega glasbenega slikarja, saj izriše tako lahkoten in frivolen utrip salonov ter plesnih dvoran kot tudi pretresljivo podobo človekovih notranjih stisk.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt