Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Operna jutranjica

4 epizod

4 epizod


Operni iztek četrtkove jutranjice poleg takšnih ali drugačnih opernih tehnikalij prinaša tudi antropološki, literarni, politični in sociološki pogled na to obliko glasbenega ustvarjanja.


22. 9. 2022

Joseph Kosma

Joseph Kosma se je poleg filmske in gledališke glasbe ter številnih pesmi oziroma šansonov lotil tudi komponiranja komorne in simfonične glasbe, zborovskih skladb, oratorijev in kantat ter baletov, operet in oper. Med zadnjimi je tudi – kot jo je imenoval – »žepna opera« ELEKTRONSKA LJUBEZEN. V tej buffo enodejanki, ki smo jo posneli leta 1971, bodo nastopili sopranistka Zlata Ognjanović, baritonist Stane Koritnik, basist Jože Stabej, Simfonični orkester RTV Ljubljana in maestro Samo Hubad.


15. 9. 2022

Mitologizacija Bellinija

Vincenzo Bellini povzroča preglavice vsakemu biografu. Umrl je mlad, na vrhuncu tako slave kot romantičnega gibanja. Poleg tega je bil tudi čeden, svetlolas in modrook oziroma – in to je ključno – čeden, svetlolas in modrook Sicilijanec, zato ni prav nič čudno, da je zelo hitro postal mit.


8. 9. 2022

Wagnerjev Holandec

Prva Wagnerjeva opera, ki se je prebila v standardni repertoar, in prva skladateljeva glasbena drama v strnjeni obliki, v kateri se je razodel njegov prepoznavni slog.


1. 9. 2022

Kraljica diplomacije

Življenjska zgodba zadnje kraljice Ptolemajske dinastije je vzburila domišljijo približno pol stotnije opernih skladateljev - v oddaji se bodo zvrstile upodobitve Augusta Enne, Danieleja iz Castrovillarija, Antonia Sartorija, Johanna Matthesona, Hectorja Berlioza in Danila Švare, mednje pa se bo vpletel tudi Shakespeare.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt