Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Oddaljeni zvočni svetovi

5 epizod

5 epizod


O glasbi in kulturi tujih ljudstev.


2. 7. 2022

Chiapas, Mehika

Chiapas je mehiška država na jugu, ob meji z Guatemalo. Prebivalci so večinoma potomci Majev, med seboj povezani s sorodnimi jeziki in kulturo, ki se je v dobršni meri pomešala s špansko, pa vendar v marsičem ohranila tudi prepoznavne lastnosti starega izročila. Del kulture so tudi praznovanja in karnevali, povezani z mnogimi, danes večinoma krščanskimi prazniki. Osrednji del teh praznovanj pa sta seveda ples in glasba.


25. 6. 2022

Sprehod, Indija

Poslušamo tradicionalno in klasično indijsko glasbo, ki prihaja z različnih področij te velike dežele. Glasba je del izročila od samega nastanka hindske civilizacije in ima posebno mesto tudi v mitologiji, saj so jo iznašli bogovi. To bogastvo instrumentalne in vokalne glasbe je del zbirke, ki jo je v začetku petdesetih let na vinilni plošči predstavil Harold Curlander, srečujemo pa se z mnogimi značilnimi glasbili in načini izvajanja, ki jih le redko najdemo tako zgoščene in na enem mestu.


18. 6. 2022

Garifuna, Honduras

Poslušamo glasbo ljudstva Garifuna, pravijo mu tudi Črni Karibi. Nastali so z mešanjem pripadnikov različnih ljudstev in ras, vse to pa je posledica dogajanja stoletij. Na otoku Sveti Vincencij v Karibih so živeli Aravaki, nato pa so tja prišli Karibi iz amazonskega gozda in iz Gvajane, pobili moške in zadržali ženske. Leta 1661 sta na otoku doživeli brodolom dve ladji s sužnji iz Afrike, ti so zasegli ženske na otoku in tako je nastala rasa t. i. Črnih Karibov. Ta se je okrepila s pobeglimi sužnji belih gospodarjev in se upirala zavojevalcem, vendar bila na koncu poražena in prisilno izseljena. Danes njeni pripadniki živijo v Belizeju, Gvatemali, Hondurasu in Nikaragvi.


11. 6. 2022

Temiar, Malezija 2

Še drugič se srečujemo z ljudstvom Temiar, ki živi v notranjosti Malajskega polotoka. Glasba je del vsakdanjega življenja, melodije posamezniki prejemajo v sanjah kot darove duha, vse v njihovi okolici je zanje živo, zato je vse življenje pripadnikov ljudstva en sam pogovor in stik z naravo in vsem v njej. Glasba je del obredij in obred je njihovo življenje v celoti. Poslušamo torej darila duha, ki k nam prihajajo iz malezijskih gozdov.


4. 6. 2022

Temiar, Malezija 1

Temiar je eno od staroselskih ljudstev, ki še živijo ob rekah v notranjosti Malajskega polotoka. Njihovo življenje je izrazito povezano z naravo, prepričanje pa obvladuje njihov odnos do duhov, ki jih prepoznavajo v vsem. Duh je vezan v telesu, osvobojen pa v sanjah, transu, pa tudi v okviru plesnih obredov. Ko se preveč oddalji od telesa, telo zboli, zato ga zdravijo. Poslušamo dele obredne in siceršnje glasbe ljudstva Temiar, pa tudi dele zdravilnih obredov.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt