V filmu Zastoj spremljamo srečanje dveh zakonskih parov iz različnih slojev družbe, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega, vendar ju tragični dogodek na nenavaden način poveže. Več o tem, kako je nastajal scenarij za film in še čem Petra Meterc in režiser Vinko Möderndorfer.

"Živimo v času, ko je odsotnost empatije v medčloveških odnosih eden najbolj perečih problemov današnjega sveta. (…) Kapitalizem iz dneva v dan razdira človeške odnose in spreminja svet v vojno vsakogar z vsakomer."

Zastoj je že četrti celovečerni film Vinka Möderndorferja, avtorja, ki ustvarja na preseku literarnega, gledališkega in filmskega polja. Filma Zastoj pa ni le režiral, ampak je zanj tudi napisal scenarij; ta je, preden je dobil svojo filmsko formo, vse od leta 1998 v več različicah zorel na papirju.

Filmska pripoved se odvije v eni sami noči, osrednje dogajanje pa je v veliki meri umeščeno v notranjost enega stanovanja, kar še poudarja klavstrofobičnost situacije in občutij glavnih junakov.

Film je bil premierno prikazan spomladi na beograjskem Festu, med drugim pa je na mediteranskem festivalu v Aleksandriji prejel nagrado za najboljšo režijo.

Petra Meterc