Uvodni koncert abonmaja Kromatika v sezoni 20/21

Prva sporeda nove sezone Kromatike nadomeščata odpadle s konca lanske sezone. Večino uvodnega programa je obsegala Beethovnova glasba, dopolnila pa ga je skladba, ki je izšla iz projekta Beethoven v 250 znakih; tokrat je skladatejsko pero prevzel petindvajsetletni Jošt Juhant ter iz preobraženih motivov Beethovnovega trojnega koncerta stkal stilsko raznorodno orkestrsko miniaturo.

Izhodiščni koncert sta predstavila člana orkestra, violinistka Kana Matsui ter violončelist Igor Mitrović, povabljeni pianist pa je bil Šved Per Rundberg. Slednji je s svetlim klavirskim tonom po svoje tudi usmerjal igro solističnega tria v skupnih komornih odsekih, ki so bili mestoma prepredeni in polni glasbenega, manj zanesljiva in artikulirana pa sta bila oba godalca. Po polletnem odmoru se je v odlični kondiciji vrnil Orkester Radiotelevizije Slovenija, v koncertu so se javili s polnim in uravnoteženim zvenom ter natančnim sledenjem Milanovi taktirki, kar so vzdrževali skozi celotno skladbo in prenesli tudi v simfonijo.

Osnovna zamisel interpretacije Beethovnove Pete je bila hipnost, nenadni kontrasti razpoloženja in tempov, na eni strani občutljivo pridušena nižišča, na drugi zares glasni izbruhi slavja; prav tako se je dinamična gibkost odsevala v manjših enotah, kratkih zavzdihih in pa dialogih skupin glasbil. Zdi se, da orkester uživa pod vodstvom šefa dirigenta.

Abonma Kromatika bo vsak koncert sezone izvedel dva dni zapored, tako kot včerajšnji dogodek je tudi današnja ponovitev že razprodana, zato pa lahko prisluhnete neposrednemu prenosu na našem tretjem programu.

Neposredni prenos: Simfoniki z Rossenom Milanovom in Beethovnom

Lovrenc Rogelj