Avtor recenzije: Andrej Rot
Bere Jure Franko.

Ljubljana : Beletrina, 2020

Človek, ta nenavadni sesalec, privezan na zemljo, je potreboval na tisoče let, da je začel hoditi pokončno, zanetil ogenj in se drznil odtrgati od tal ter pognati pod modro nebesno kupolo. Zrakoplov, kot smo ga imenovali še do srede prejšnjega stoletja, je od izuma bratov Wright leta 1903 postal občudovanja vredna naprava: Ikar je prenehal biti mit in se spremenil v otipljivo stvarnost. Med Slovenci sta razvoj letalstva zaznamovala zanesenjaška brata Rusjan, še posebno mlajši, Edvard. Njun vzor je že od mladih nog občudoval Alojzij Knap.

Knap se je rodil v Cerknici leta 1904. Že kot otrok si je želel leteti. Oziral se je v nebo, opazoval ptice, izdeloval papirnate aviončke in jih spuščal iz senika. Marca 1910 ga je oče peljal na ogled letalske prireditve v Mirnu pri Gorici; Edvard Rusjan je tam opravil uspešen 40-metrski let z letalom Eda VI. Knap je rasel v dobi napredovanja aeronavtike. Užival je v vsem, kar je povezano z leti. Piloti so bili tedaj prave zvezde, prijazni do otrok, podobno kot danes nogometaši. Na tej prireditvi se je pri petih letih odločil, da bo postal pilot. Z osemnajstimi je odšel v pilotsko šolo v srbskem Kragujevcu. Končal jo je z odliko, nato pa služboval v Zemunu; tam je prav tako z odliko opravil oficirski izpit za pilota lovca. To so bili časi, ko so bili letalski mitingi izjemno priljubljeni, piloti pa uspešni pri dekletih. Mlado, lepo in premožno dekle iz ugledne beograjske družine se je zaljubilo v Slovenca Lojzeta, Lojze pa vanjo.

To je v glavnem okvir zgodbe Eden izmed nas pisateljice Snežane Brumec. Življenjepis temelji na dnevniških zapisih njenega prastrica, vojaškega pilota Alojzija Knapa. Knjiga je biografska, toda avtoričina prizadevnost presega le življenjepisna dejstva, saj gre za vešče napisano literarno besedilo. V razmeroma kratkem, sto petdeset strani dolgem romanu je oblikovala zgodbo enega izmed pionirjev slovenskega letalstva in pričarala dejavnost, ki je bila namenjena le izbrancem. Ti pa so se lotevali ​​vse večjih in vedno bolj tveganih izzivov. Zgodba je napisana v lepem, natančnem in včasih staromodnem jeziku; v njej so opisani čustvovanje otroka, odnosi med starši in številni običaji izpred stotih let. Živahna pripoved ves čas ohranja napetost, v ozadju dogajanja pa bralec spoznava družbeno okolje prvih desetletij prejšnjega stoletja. Morda so še prav posebno poudarjene domača idila, velike razlike med družbenimi sloji v Kraljevini Jugoslaviji in nacionalne razlike ‒ Slovenci so veljali za upoštevanja vredne kot delovni, pošteni in sposobni ljudje, nikakor pa niso sodili med vodilne oziroma aristokrate.

Biografski roman Eden izmed nas pisateljice Snežane Brumec, vnukinje Knapove sestre Ivane, je literarno delo, ki že na prvi strani pritegne bralca in ga očara, tako da ga, kot življenje, skoraj prehitro prebere.

Andrej Rot