Prisluhnite Paganinijevim Capricciem v izvedbi Nikole Pajanovića!

V oddaji bomo poslušali posnetek nastopa Nikole Pajanovića v okviru cikla Zvoki mladih v Slovenski filharmoniji Glasbene mladine ljubljanske.

Nikola Pajanović je študent 3. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani pri Gorjanu Košuti, violino pa je začel igrati leta 2006, najprej v razredu Igorja Ulokina in potem v razredu Plamenke Dražil. Že kot osemletnik je na mednarodnem tekmovanju Euritmija v Povolettu osvojil zlato priznanje in drugo nagrado, od takrat pa se je uspešno udeležil še številnih drugih tekmovanj in na mnogih osvojil prve nagrade, najbolj pa se ga boste morda spomnili kot zastopnika RTV Slovenija na Evrovizijskem tekmovanju mladih glasbenikov v Edinburgu, kjer je prejel drugo nagrado.
Za sabo ima mnogo nastopov, na katerih je pokazal svojo izredno nadarjenost in veselje do glasbe. Kot solist je že nastopal s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom SNG Opera in balet Maribor, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Komornim simfoničnim orkestrom Pardubice na Češkem. Redno nastopa v duu z violončelistko Saro Čano in bratom pianistom Stefanom Pajanovićem.

Za svoj nastop v okviru cikla Zvoki mladih izbral eno prvih tehtnejših kompozicij Niccoloja Paganinija – nekatere iz njegovih 24-ih kapričev za solo violino, op.1 o katerih so mnogi menili, da so neizvedljivi, dokler jim sam Paganini ni dokazal, da temu ni tako. Slišali bomo prvih 12 kapričev, ki jih je uvrstil na program koncerta, potem pa še trinajstega, ki ga je izvedel kot dodatek.

Vesna Volk