La prima – premierna predstava v Scali – je pri naših zahodnih sosedih ne le kulturni, ampak tudi politični dogodek.

Danes tam uprizarjajo izvirno različico te opere, ki je bila dolga leta v senci priredbe Nikolaja Rimskega-Korsakova. Septembra leta 1868 je Musorgski začel urejati libreto. Iz Puškinove istoimenske drame je prevzemal cele prizore, ne da bi kar koli jemal ali dodajal. Izmed 24 prizorov je uglasbil sedem najpomembnejših.
Dirigent Riccardo Chailly je v preteklih sezonah milanskemu in svetovnemu občinstvu predstavljal opere v prvotnih različicah preden so jih skladatelji ali drugi spremenili zaradi takšnih ali drugačnih razlogov. Danes je na vrsti še Boris Godunov v izvirni različici, ki so ga prvič izvedli leta 1874 v današnjem Sankt Peterburgu.

V glavnih vlogah nastopajo: basist Ildar Abdrazakov kot Boris Godunov, mezzosopranistka Lilly Jørstad kot Fjodor, sopranistka Ana Denisova kot Ksenija, tenorista Dmitrij Golovnin in Norbert Ernst kot Dimitrij oziroma knez Šujski, basista Ain Anger in Stanislav Trofimov kot Pimen oziroma Varlaam, tenorist Aleksander Kravets kot Misail in baritonist Aleksej Markov kot Ščelkalov.

Juravić Dejan