Pianist Alexander Gadjiev iz Gorice je nagrado Prešernovega sklada prejel za izjemne umetniške dosežke v zadnjih treh letih, in sicer za solistične recitale in izvedbe klavirskih koncertov z orkestri na slovenskih in tujih odrih.

Pianist Alexander Gadjiev se je učil igranja na klavir najprej pri mami Ingrid Silič, nato pa pri očetu, uglednem pianistu in pedagogu Sijavušu Gadjijevu v šoli Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel v Gorici. Že kot devetletni deček je prvič nastopil z orkestrom, pri desetih letih pa na solističnem koncertu. Leta 2013 je končal šolanje z najboljšimi ocenami, kar mu je omogočilo, da se je udeležil tekmovanja Premio Venezia, namenjenega najboljšim mladim talentom v Italiji, in tam zmagal. Študij je nadaljeval na univerzi za glasbo Mozarteum v Salzburgu pri profesorju Pavlu Gililovu, leta 2017 pa je diplomiral na Visoki šoli Hannsa Eislerja v Berlinu, in sicer pri Eldarju Nebolsinu.

Urednica Tjaša Krajnc se je z Alexandrom Gadjievom pogovarjala o njegovem glasbenem razvoju do vrhunskega solista in suverenega pianista, uspehih na tekmovanjih, izvajanju in doživljanju glasbe, igranju na različne vrste klavirjev in raznolikem solističnem in koncertantnem klavirskem repertoarju. Oddajo je zmontirala tudi s kratkimi odlomki iz Chopinovih Mazurke v C-duru in 2. stavka Koncerta za klavir in orkester v f-molu ter iz Schumannove Fantazije v C-duru.

 

 

Krečič Scholten Tadeja