Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Musica sacra

5 epizod

5 epizod


V oddaji Musica sacra lahko prisluhnete sakralni glasbi, ki je nastala v različnih zgodovinskih obdobjih in izpod peres različnih glasbenih ustvarjalcev. Prek glasbe in komentarjev se hkrati predstavljajo različne liturgije, obredi, pa tudi ljudski običaji in navade posameznih religij. Vsebina oddaje se nanaša tudi na posamezne - pomembnejše krščanske praznike cerkvenega leta, tako katoliške, kot evangeličanske in pravoslavne. Oddajo občasno popestrijo intervjuji z različnimi gosti, ki prek pogovora in izbrane glasbe razkrivajo svoj pogled na sakralno glasbeno umetnost in življenje nasploh.


3. 7. 2022

Ob godu sv. Cirila in Metoda – s pravoslavnimi spevi primorskih skladateljev

Pravoslavna glasba (z liturgijo) je pri nas vseskozi navzoča, čeprav je ne slišimo pogosto – le nekaj osamelcev je, ki so jo ustvarjali v preteklosti, sodobni slovenski skladatelji Andrej Makor, Ambrož Čopi in Patrick Quagiatto so se zato odločili, da prispevajo nova dela, obarvana z vzhodnim melosom in starocerkveno slovanščino. Skupaj z deli Ivana Grbca in Vasilija Mirka zveni na zgoščenki, imenovani Tebe pojem, Akademskega pevskega zbora Univerze na Primorskem; posnetki so nastali v pravoslavni cerkvi sv. Marte v Kopru.


26. 6. 2022

Glasba v čast sv. Petru

29. junija godujeta sv. Peter in Pavel, apostola. Oba sta imela pomembno vlogo pri širitvi krščanske vere v prvih letih po Kristusu, umrla sta na podoben način - mučeniške smrti. »Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala«, pa so znamenite besede, ki jih je Jezus namenil Petru; v svoja dela so jih skupaj z zgodbo Petrovega življenja vtkali številni skladatelji in skozi stoletja njemu na čast ustvarili precej več glasbe kot za sv. Pavla.


19. 6. 2022

Lauda Sion Salvatorem – sekvenca za praznik sv. Rešnjega Telesa in Krvi

Praznik Sv. Rešnjega Telesa in Krvi je dan, ki ga katoliška Cerkev obhaja na četrtek po nedelji sv. Trojice. To je tudi praznik evharistije, saj je v ospredju čaščenje posvečene hostije. Zanj je skozi stoletja nastalo veliko število himen, hvalnic in drugih glasbenih oblik molitve. Lauda Sion Salvatorem (Hvali Sion, Rešenika) je ena najbolj znanih in pétih srednjeveških sekvenc, namenjenih za ta dan; zvenela bo v različnih oblikah in priredbah.


12. 6. 2022

Na nedeljo Svete Trojice – z Mašo v C-duru W.A. Mozarta, K 167

Vera v sv. Trojico je temelj krščanske vere, hkrati skrivnost, v katero lahko človek le veruje - s srcem in ne z razumom. Sv. Trojici na čast so pisali mnogi skladatelji; W.A. Mozart ji je namenil slovesno Mašo v C-duru, tonaliteti, ki naj bi izražala veselje, po mnenju različnih glasbenih teoretikov in praktikov iz obdobja baroka in klasicizma pa tudi pogum in vero v Boga.


5. 6. 2022

Na binkošti – z Bachovo kantato Pesmi donite, strune zvenite

Erschallet ihr Lieder, erklinget, ihr Seiten (Pesmi donite, strune zvenite) je kantata, ki jo je Bach namenil za binkošti, praznik prihoda Svetega Duha. S tretjo božjo osebo so po navedbah iz zbranih apostolskih del tesno povezani začetki Cerkve, iz nje je črpal navdih tudi weimarski dvorni pesnik Salomon Franck, najverjetnejši avtor besedila omenjene Bachove kantate.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt