Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Musica noster amor

4 epizod

4 epizod


Najboljši koncerti iz EBU ponudbe, svetovni zani orkestri, solisti in dirigenti. Magistralne izvedbe klasičnih mojstrovin.


26. 6. 2022

Praški simfonični orkester, violinist Roman Patočka in dirigent Tomáš Brauner v Pragi

Praški simfonični orkester je 7. maja lani nastopil v Smetanovi dvorani Mestne hiše v Pragi. Orkester je tam pod vodstvom svjega novega šefa dirigenta Tomáša Braunerja najprej krstno izvedel Praške metamorfoze, novo delo vsestranskega češkega glasbenega ustvarjalca Petra Wajsarja. Sledil je Violinski koncert v a-molu, op. 53 Antonina Dvoržaka, v katerem se je kot solist predstavil violinist Roman Patočka, koncert pa so zaokrožile Variacije na Haydnovo temo, op. 56a Johannesa Brahmsa.


19. 6. 2022

Brucknerjeva 8. simfonija

8. simfonijo Antona Brucknerja je četrtega novembra lani v Velikem studiu Severnonemškega radia v Hannovru izvedel tamkajšnji Filharmonični orkester Severnonemškega radia, dirigiral pa je Andrew Manze. Danes neznan pisec je to izjemno obsežno glasbeno delo, skladateljevo zadnjo v celoti dokončano simfonijo, po nastanku označil za »kronsko glasbo« tedanjega časa, Brucknerjev privrženec Hugo Wolf pa za »delo velikana, ki presega vse druge mojstrove simfonije v intelektualnem obsegu, osupljivosti in veličini«.


12. 6. 2022

Vzhod–Zahod. Dialog duš

Jordi Savall in tolkalec Pedro Estevan sta osemindvajsetega junija lani nastopila na Dvorišču mirte v palači Alhambra v Granadi. Jordi Savall, dirigent, glasbeni raziskovalec, muzikolog in vsestranski glasbenik, je eno največjih imen glasbe starejših obdobij. Prav s tem koncertom, ki je bil del Mednarodnega festivala glasbe in plesa v Granadi, je slovesno praznoval svojo 80-letnico. Glasbenika sta na Dvorišču mirte izvedla program z naslovom Vzhod–Zahod. Dialog duš, ki sta ga označila za "dialog med krščansko, judovsko in muslimansko glasbo, prepredeno s sredozemskimi tradicijami". Gre za fascinantni glasbeni sprehod po raznovrstni kulturni dediščini širšega sredozemskega območja, na katero se je Jordi Savall podal v spremstvu enega svojih najbolj zvestih glasbenih partnerjev, prefinjenega tolkalca Pedra Estevana. Glasbenika sta se vrnila k enemu od prvih repertoarjev, ki so Savallu zagotovili prestižni status osrednjega raziskovalca glasbe naših prednikov in njegovo ime razširili po vsem svetu. Starokrščanski, judovski in mavrski glasbeni motivi se bodo prepletali s starodavnimi glasbenimi tradicijami srednjeveške Italije in Francije, pa tudi Maroka, Izraela, Afganistana, Armenije, Balkana in Otomanskega cesarstva.


5. 6. 2022

Simfonični orkester Bavarskega radia in dirigent Daniele Gatti v Münchnu

Simfonični orkester Bavarskega radia je 4. marca letos pod vodstvom uveljavljenega italijanskega dirigenta Danieleja Gattija nastopil v Herkulovi dvorani münchenske Rezidence – nekdanje kraljeve palače slovite dinastije, rodbine Wittelsbach. Orkester je na koncertu najprej izvedel Straussovo zgodnjo simfonično pesnitev Don Juan, sledil je preludij meditativnega značaja k tretjemu dejanju opere Mojstri pevci nürnberški Richarda Wagnerja, osrednje, najobsežnejše delo sporeda pa je bila Berliozova Fantastična simfonija s podnaslovom 'Prizori iz življenja umetnika ... v petih delih'.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt