Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Mojstri samospeva

4 epizod

4 epizod


O samospevih, njihovih ustvarjalcih in izvajalcih


13. 03. 2024

Samospevna glasba Bedřicha Smetane in Zdenka Fibicha

Od rojstva Bedřicha Smetane letos mineva 200 let; tokratna oddaja bo zato v ospredju njegovih samospevov, pa tudi samospevov njegovega mlajšega rojaka Zdenka Fibicha. Poustvarila jo bosta baritonist Pavel Kamas in pianist Jiři Doležel, slišali pa boste cikel Večernih pesmi Bedřicha Smetane in Balade Zdenka Fibicha.


06. 03. 2024

Sopranistka Ana Pusar Jerič - letošnja dobitnica nagrade Sama Smerkolja

V ospredju tokratne oddaje bo glasba, ki jo je skozi leta svojega umetniškega delovanja poustvarila sopranistka Ana Pusar Jerič. Spoštovana in cenjena slovenska pevska umetnica je letošnja dobitnica strokovne nagrade Slovenskega komornega gledališča oz. prejemnica nagrade Sama Smerkolja za leto 2023. Glasovna fleksibilnost in muzikalnost sta ji omogočali ustvariti repertoar s koncertnimi deli vseh glasbenih obdobij. Koncertno petje in še posebej samospev s svojo tenkočutno zahtevnostjo interpretacije pa sta pri umetnici enako zastopana kot operno petje.


28. 02. 2024

Samospevi Vasilija Mirka

Od skladateljevega rojstva letos mineva 140 let. Značilnosti njegovega ustvarjanja so jasna in klena kompozicijska tehnika, romantična in novoromantična izraznost, izrazita melodija in naslonitev na ljudsko motiviko. Vse to lahko opazimo tudi v njegovih samospevih; tokrat bodo zveneli v izvedbi različnih slovenskih izvajalcev.


21. 02. 2024

Romance Nikolaja Rimskega-Korsakovega

Letos mineva 180 let od rojstva Nikolaja Rimskega Korsakovega, skladatelja, v čigar opusu najdemo precejšnje število samospevov oz. romanc, kot v Rusiji imenujejo vrsto sentimentalne umetniške pesmi. V cesarski Rusiji so jo ustvarili skladatelji, kot so Nikolaj Titov, Aleksander Aljabjev, Aleksander Varlamov in Aleksander Guriljov, mlajši skladatelji pa so to glasbeno zvrst razvijali naprej , med njimi tudi Rimski Korsakov. Zložil je na desetine samospevov in priredil mnoge ljudske pesmi.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt