V oddaji še o 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca, novem prevodu Prešernovih Poezij v italijanščino, razmišljanju o oblikovanju, razstavi tradicionalnih igrač ter obletnici Muzeja za umetnost in obrt v Zagebu

Oddajo bomo začeli z vročim kulturnim dogajanjem. Teči je začelo tretje leto, odkar slovenska kultura nima nacionalnega programa za kulturo, ministrstvo pa se sooča z očitki, da poskuša politično kadrovati v javnih zavodih s področja kulture. Minilo je tudi 70 let od smrti Prežihovega Voranca, Miran Košuta pa je ob kulturnem prazniku slovenskemu in italijanskemu občinstvu predstavil Franceta Prešerna in njegovo ustvarjanje – predvsem svoj novi prevod Prešernovih Poezij.
Govorili bomo tudi o Društvu oblikovalcev Slovenije, ki dela svojih članov v Cankarjevem domu tokrat predstavlja virtualno, s tem pa želi sprožiti tudi razmišljanje o oblikovanju v sodobnem svetu. V Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani si lahko ogledate zbirko tristotih tradicionalnih in sodobnih igrač, ki jih sicer hrani Etnografski muzej Zagreb in kažejo razvoj izdelovanja igrač ter uporabo različnih materialov. Proti koncu oddaje bomo ostali v Zagrebu, saj je Hrvaški muzej za umetnost in obrt ta teden dočakal 140. obletnico ustanovitve muzeja.

Blaž Mazi