Srbski komponist, režiser in pisatelj je bil rojen leta 1932, ustvarjal pa je do visoke starosti – v Čikagu so na primer v posebni zbirki z letnico 2021 izdali njegovo ploščo The Art of Sound. Zanjo je več kot 20 let dopolnjeval dokumentarne posnetke svoje hčerke od rojstva do odraslosti, kompozicijo pa je ustvarjal s prepričanjem, da je človeški govor v katerem koli jeziku in v katerem koli obdobju življenja vrsta glasbe, tako kot je tudi glasba vrsta jezika. Tak ustvarjalni odnos do slušnih vtisov navdihuje vse Jovanovičevo delo na področju zvokovne umetnosti od samih začetkov. Tudi kratka ars-akustnična igra Ribja sled je iz njegovega zgodnejšega obdobja, a že kaže avtorjevo poetiko, senzibilnost in samosvoj način produkcije zvočnih kreacij; te so le del Jovanovičevega umetniškega angažmaja, a prav gotovo tisti najintimnejši.

Avtor scenarija, režiser in tonski mojster: Arsenije Jovanovič.

Traja. 5'10''
Produkcija Radia Beograd 1988.

Zvočne pripovedke o skrivnostih morja in o njegovih odmevih na obali

Srbski komponist, režiser in pisatelj je bil rojen leta 1932, ustvarjalno aktiven pa je ostal do visoke starosti - v Čikagu so na primer v posebni zbirki z letnico 2021 izdali njegovo ploščo The Art of Sound. Zanjo je več kot 20 let dopolnjeval dokumentarne posnetke svoje hčerke od rojstva do odraslosti, kompozicijo pa je ustvarjal s prepričanjem, da je človeški govor v katerem koli jeziku in v katerem koli obdobju življenja vrsta glasbe, tako kot je tudi glasba - vrsta jezika. Tak ustvarjalni odnos do slušnih vtisov navdihuje vse Jovanovičevo delo na področju zvokovne umetnosti od samih začetkov. Tudi kratka ars-akustnična igra Ribja sled je iz njegovega zgodnejšega obdobja, a že kaže avtorjevo poetiko, senzibilnost in samosvoj način produkcije zvočnih kreacij; slednje so le del Jovanovičevega umetniškega angažmaja, a prav gotovo tisti najintimnejši.

Avtor scenarija, režiser in tonski mojster Arsenije Jovanovič

Produkcija Radia Beograd 1988

 

 

 

 

 

NAPOVED ŽIVA: Tudi to popoldne vas, spoštovani, vabimo na kratko zvočno popotovanje s tako imenovanim »avtorjem meseca« - srbskim komponistom, režiserjem, dramatikom…Arsenijem Jovanovičem. Njegov opus še vedno in vztrajno nastaja – v Čikagu so na primer v posebni zbirki prav letos izdali njegovo ploščo The Art of Sound. Nastajala je več kot 20 let na osnovi dokumentarnih posnetkov Jovanovičeve hčerke od rojstva do odraslosti, avtor pa je kompozicijo ustvarjal s prepričanjem, da je človeški govor v katerem koli jeziku in v katerem koli obdobju življenja vrsta glasbe, tako kot je tudi glasba - vrsta jezika.
Njegove kratke pripovedke o skrivnostih morja in njegovih odmevih na obali, izbrane za julijske zgodnje popoldneve ob sredah, so iz zgodnejšega obdobja, a že razkrivajo Jovanovičevo poetiko, senzibilnost in samosvoj način produkcije. Tokrat nas vabi po ribjih sledeh.

 

Gabrijela Lučka Gruden, Klemen Markovčič