Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Komorni studio

8 epizod

8 epizod


V Komornem studiu bomo predstavljali posnetke koncertov raznovrstnih komornih zasedb umetnostne glasbe: od solističnih recitalov do komornih koncertov slovenskih zasedb in gostujočih mednarodno priznanih glasbenikov ter izbranih komornih orkestrov, ki nastopajo v Sloveniji in izvajajo zanimive in inovativne koncertne sporede komorne glasbe. Programsko se poglobimo v radijske pogovore z glasbeniki – s solisti in komornimi skupinami, predstavimo zgodovinsko pomembne glasbene teme v razvoju komorne glasbe in skladatelje, ki se posebej posvečajo komorni glasbi. Oddaja je namenjena tudi predstavitvi novih glasbenih izdaj na nosilcih zvoka s komorno glasbo ter knjižnih publikacij o komorni glasbi in napovedim odmevnejših glasbenih dogodkov, posvečenih komorni glasbi.


30. 6. 2022

Kvartet flavt 4 Syrinx na festivalu Imago Sloveniae

Na 33. festivalu Imago Sloveniae, junija 2021, je nastopil uveljavljeni ansambel prečnih flavt 4 Syrinx, ki je izvedel pester spored del ob dvajsetletnici glasbeno-umetniškega delovanja. Kvartet flavt 4 Syrinx je slovensko-hrvaški ansambel, ki deluje od leta 2001. V kvartetu igrajo glasbenice, ki so članice različnih orkestrov in poučujejo flavto – dve sta Slovenki, dve pa iz Hrvaške. Izvajajo izvirna dela za kvartet flavt in dela sodobnih skladateljev. Flavtistke so navdihnile že številne skladatelje, da so za njihov kvartet napisali nove skladbe. Barvito zvočnost flavt so obogatile z dodajanjem altovske in basovske flavte ter flavte piccolo. V kvartetu flavt 4 Syrinx igrajo flavtistke Marina Novak – flavta, piccolo, altovska in basovska flavta, Karolina Šantl Zupan, flavta, Špela Benčina – flavta in piccolo ter Darija Zokić – flavta, piccolo in altovska flavta. Kvartet flavt 4 Syrinx odlikujejo navdušujoča glasbena interpretacija, občutek za fraziranje, odlična intonacija in razvit občutek za glasbeni slog, redno koncertira v Sloveniji, na Hrvaškem in drugod po Evropi. Kvartet flavt 4Syrinx bomo poslušali v izvajanju skladb s koncerta v Mestnem muzeju Ljubljana: Divertimento v D-duru, Koechel 136, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ljubavna pesem za kvartet flavt Igorja Dekleve, Suita v starem slogu, op. 40 – Iz Holbergovega časa – Edvarda Griega, Sonata v e-molu, op.34, št. 3, Josepha de Boismortierja, Upstream improvizacija za štiri flavte in elektroniko Krešimirja Seletkovića in Flavte na počitnicah Jacquesa Castéreda. Oddajo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc.


29. 6. 2022

Bor Turel: Metarma

Bor Turel je prejemnik Kozinove nagrade leta 2020 za zaokrožen skladateljski opus s področja elektroakustične glasbe, ki jo podeljuje Društvo slovenskih skladateljev. V oddaji Arsov art atelje se bomo podrobneje posvetili predstavitvi petih skladb, ki so izšle na novi zgoščenki elektroakustične glasbe Metarma skladatelja in zvokovnega umetnika Bora Turela, ki je v začetku januarja 2019 izšla v zbirki Ars Slovenica pri Edicijah slovenskih skladateljev. Bor Turel je že štiri desetletja najopaznejši slovenski ustvarjalec elektroakustične in eksperimentalne glasbe, radiofonskih in akustičnih glasbenih del ars acustica, ki presegajo ustaljene meje zvočne umetnosti, odkrivajo pretanjena zvočna razmerja med instrumenti in elektroakustičnim posnetkom, ustvarjajo inovativne povezave med radiofonskimi in naravnimi zvočnimi elementi ter poslušalcem odpirajo nove zvočne svetov. Bor Turel, prejemnik nagrade Prešernovega sklada leta 2008, je na zgoščenko Metarma, ki je v začetku januarja izšla v zbirki Ars Slovenica pri Edicijah Društva slovenskih skladateljev, uvrstil pet skladb za instrumente in elektroakustični posnetek: Glasovi pradavnine za mousteriensko piščal, Izničena čipka za sopran, ki je edina namenjena glasu, Play-Spiel za pihalni kvintet, Perc Play za tolkala in Umišljeno potovanje proti neznani obali za altovski saksofon. V oddaji, ki jo je pripravila in uredila Tjaša Krajnc, bo skladatelj v pogovoru predstavil svoja dela in sodelovanje s slovenskimi solisti.


23. 6. 2022

Izvajalci koncerta: violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in violist Nejc Mikolič.

Koncert za redko zasedbo flavte, violine in viole. Sedemindvajseti koncert v Komornem studiu programa Ars Radia Slovenija izvajajo izjemni slovenski glasbeni umetniki, ki so dejavni predvsem v tujini, redno pa koncertirajo tudi po Sloveniji: to so violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in violist Nejc Mikolič. Njihov koncert obsega tri dela za zasedbo: flavte, violine in viole iz druge polovice osemnajstega stoletja, s konca devetnajstega in iz drugega desetletja dvajsetega stoletja. Trije izvrstni glasbeni umetniki: violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in violist Nejc Mikolič na koncertu v Komornem studiu predstavljajo Duet za flavto in violino v G-duru Franza Antona Hoffmeistra, Serenado št. 2 za flavto, violino in violo v G-duru, op. 141a, Maxa Regerja in Passacaglio iz Suite za čembalo št. 7 v g-molu Georga Friedricha Händla v priredbi norveškega skladatelja Johana Halvorsena za violino in violo, v pogovoru po koncertu pa bodo govorili o svojem umetniškem delu.


23. 6. 2022

Trio flavte, violine in viole

Sedemindvajseti Koncert v Komornem studiu bodo izvedli izjemni slovenski glasbeni umetniki, ki so dejavni predvsem v tujini, redno pa koncertirajo tudi po Sloveniji: to so violinistka Lana Trotovšek, flavtist Boris Bizjak in violist Nejc Mikolič. Njihov koncert obsega tri izvirna dela za redko zasedbo: flavte, violine in viole iz druge polovice osemnajstega stoletja, s konca devetnajstega in iz drugega desetletja dvajsetega stoletja.


16. 6. 2022

Pianist Nejc Kamplet na koncertu v dvorani Union v Mariboru

Pianist Nejc Kamplet Na koncertu v dvorani Union v Mariboru je navdušil s klavirsko glasbo Bacha, Beethovna, Chopina, Liszta in Ravela. V mariborski dvorani Union je bil 25. maja sedmi koncert komornega abonmaja Koncertne poslovalnice Narodnega doma Maribor. Solistični recital je izvedel vse bolj uveljavljeni pianist mlajše generacije Nejc Kámplet. Po končani Drugi gimnaziji v Mariboru in Konservatoriju za glasbo in balet v razredu mag. Saše Gerželj Donaldson je nadaljeval študij na Univerzi za glasbo in gledališko umetnost v Gradcu v razredu dr. Zuzane Níederdórfer. Trenutno se izpopolnjuje v razredu prof. Arija Vardija na Univerzi za glasbo, gledališče in medije v Hannovru. Že zelo zgodaj je prejel vrsto nagrad in prvih mest na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter prve nagrade na več uglednih mednarodnih klavirskih tekmovanjih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, Slovaškem in v ZDA. Nejc Kamplet se je kot solist predstavil s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije in z več uglednimi orkestri iz Evrope, nastopil pa je tudi na Kitajskem, Japonskem, v Združenih arabskih Emiratih in Združenih državah Amerike. Na solističnem recitalu je izvedel zahteven klavirski spored skladateljev iz 19. stoletja: Sonato za klavir št. 29 v B-duru, najobsežnejšo sonato ''za klavir s kladivci'' Ludwiga van Beethovna iz leta 1818, nato izvajalsko zelo zahtevno suito Gaspard de la nuit / Nočne prikazni Mauricea Ravela iz leta 1908 ter Mefistov valček št. 1 Franza Liszta, ki ga je madžarski skladatelj napisal med letoma 1859 in 1862, za dodatek pa Preludij in fugo št. 9 v E-duru iz prvega zvezka zbirke Dobro uglašeni klavir Johanna Sebastiana Bacha in Etido v Ges-duru, op. 10, št. 5, Frédérica Chopina.


24. 6. 2021

Kvartet Roya

Saksofonistke kvarteta Roya bodo v Studiu 26 izvedle skladbe J. S. Bacha in štirih sodobnih skladateljev iz Slovenije, Hrvaške, Poljske in Argentine.


11. 2. 2020

Promo Godalni kvartet Dover

Godalni kvartet Dover iz Filadelfije v Mariboru


23. 1. 2020

Promo Trio Con brio

Klavirski trio Con brio


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt