Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki ga umetniško vodi Steven Loy, je na 5. koncertu 23. cikla nastopil pod glasbenim vodstvom Ane Erčulj in prvič izvedel novo skladbo Tadeje Vulc ter deli Franza Schuberta in Tureja Rangströma.

V Komornem studiu bomo predstavili komentirane posnetke koncerta Sladka melanholija, ki ga je Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije izvedel v 23. sezoni z motom Glasovi zemlje I. Pod glasbenim vodstvom Ane Erčulj so godalci najprej predstavili novo skladbo Temačni gozd uveljavljene slovenske skladateljice in dirigentke Tadeje Vulc. Kot drugo skladbo so izvedli Sonato Arpeggione v a-molu, D 821, za violončelo in godala avstrijskega zgodnjega romantika Franza Schuberta, v priredbi solista koncerta, violončelista Gala Faganela. Tretje delo večera pa je bila suita za godalni orkester: Divertimento elegiaco švedskega skladatelja s konca 19. in iz prve polovice 20. stoletja Tureja Rangströma.

Na koncertu Sladka melanholija so nastopili: koncertna mojstrica, violinistka Ana Dolžan, Sanhayea Song, Matic Anžej in Vid Sajovic – prve violine, Matjaž Porovne – vodja drugih violin, Žiga Faganel, Živa Ciglenečki in Ajda Kralj – druge violine, Nejc Mikolič – vodja viol, Tomaž Malej in Marjetka Šuler Borovšak – violi, Iztok Hudnik – vodja violončelov in Gordana Keller, violončelo – ter Miha Firšt – kontrabas. 

Foto: Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Tjaša Krajnc