Tokrat bo koncert v Komornem studiu v znamenju skladb za kitare od renesanse in baroka do klasicizma in romantike. Izvedel ga bo izjemni glasbenik in ugledni kitarist mlajše generacije Izidor Erazem Grafenauer, prejemnik vrste najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih.

Kitarist Izidor Erazem Grafenauer je bil leta 2008 kot izjemno nadarjen sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je decembra 2013 z odliko diplomiral v razredu profesorja kitare Andreja Grafenauerja. Leta 2017 je končal magistrski študij baročne lutnje in teorbe na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah pri specialistu za lutnjo, profesorju Tizianu Bagnatiju, specializacijo iz kitare pa je končal leta 2018 na Glasbeni akademiji zagrebške univerze pri profesorju Istvánu Römerju. Večkrat je izvedel koncerte za kitaro iz različnih obdobij od baroka do sodobnosti, ki so jih napisali Antonio Vivaldi, Mauro Giuliani, Joaquin Rodrigo in Roland Dyens, pa tudi sodobna slovenska skladatelja Aleš Strajnar in Tjaša Žalik - Cígut. Grafenauer se ukvarja tudi s flamenkom in z jazzom. Od šolskega leta 2014/15 do 2020/21 je bil asistent za lutnjo in historična brenkala, od leta 2021 pa je docent za komorno glasbo na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani.

Kitarist Izidor Erazem Grafenauer bo v pestrem sporedu glasbe za to priljubljeno brenkalo izvedel skladbe, ki so jih napisali španski skladatelji Alónso Mudárra, Santiago de Múrcia, Fernando Sor in Julián Arcas, Italijana Giovanni Paolo Foscarini in Giulio Regondi in francoski ustvarjalci za kitaro: Simon Gorlier, Robert de Visee (dø  vizé) in (múrsia), Pierre-Jean Poro in Napoleon Coste. Posebej za predstavitev na radijskem koncertu je pripravil zvočno predstavitev na sedmih različnih izvirnih historičnih kitarah: kopijah renesančne in baročne kitare ter na originalnih kitarah iz obdobij klasicizma, romantike in začetka 20. stoletja.

 

Seznam posnetkov s časovnimi kodami začetkov: 

 

Alonso Mudarra: Fantazija v C pri 9:16

Simon Gorlier: La Bataille / Bitka pri 11:30

Giovanni Paolo Foscarini: Corrente z variacijami pri 25:03 

Robert de Visée: Passacaille iz Suite št. 12 v e-molu pri 26:58 

Santiago de Murcia: Imposibles / Nemogoče iz kodeksa Saldivar št. 4 pri 29:01

Pierre-Jean Porro: Allegro moderato iz Sonate v C-duru pri 36:58

Fernando Sor: Menuet iz Sonate v C-duru op. 22 pri 43:32 

Napoléon Coste: Zuiderzee pri 51:24 

Giulio Regondi: Fête villageoise / Vaški praznik, op. 20 pri 59:34

Julián Arcas: Bolero pri 69:11