V koncertnem ciklu Sozvočje svetov je junija 2022 nastopil Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije pod umetniškim vodstvom Stevena Loya in izvedel koncert Fandango appassionato, solist je bil virtuozni kitarist Izidor Erazem Grafenauer.

















Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je od ustanovitve leta 1993 izvedel več kot 500 koncertov v Sloveniji in tujini. Orkester sicer od leta 2001 v Narodni galeriji pripravlja in izvaja cikel Sozvočje svetov in na koncertih sodeluje s cenjenimi solisti in sodobnimi skladatelji. Repertoar Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije sicer obsega več kot 250 skladb vseh slogovnih obdobij od baroka do enaindvajsetega stoletja, posebno pozornost pa namenjajo stvaritvam slovenskih avtorjev, tudi najmlajših ustvarjalcev, ki se šele uveljavljajo. V repertoarju orkestra je več kot osemdeset del slovenskih avtorjev in okrog štirideset skladb, ki so nastale po naročilu ansambla.

Na koncertu Fandango appassionato 7. junija 2022 so v slavnostni dvorani Narodne galerije v Ljubljani prvič izvedli novo skladbo uveljavljene slovenske skladateljice Nane Forte: Last Dance / Zadnji ples za godalni orkester, ob tem pa priljubljeni Koncert za kitaro št. 1 v A-duru, op. 30, italijanskega skladatelja Maura Giulianija ter Grave assai in Fandango iz kitarskega Kvinteta v D-duru, G. 448, Luigija Boccherinija, v katerih je bil virtuozni kitarist Izidor Erazem Grafenauer, orkester pa je zaigral še Fandango iz baleta Don Juan Christopha Willibalda Glucka. Izvajalce je vodil umetniški vodja in dirigent Steven Loy.

Tjaša Krajnc