Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jazz avenija

12 epizod

12 epizod


Oddaja prinaša novosti s sodobne jazzovske scene, obravnava pa tudi zanimive zgodovinske jazzovske teme.


19. 03. 2024

Bobnar John Marshall – spominska oddaja

V oddaji se bomo posvetili ustvarjanju enega najpomembnejših evropskih jazzovskih bobnarjev Johna Marshalla. Za vedno se je poslovil 16. septembra lani, star 82 let. Zaigral je v praktično vseh pomembnih angleških jazzovskih zasedbah. Začel je leta 1964 v Alexis Korner’s Blues Incorporated in nato pet let igral v zasedbi Grahama Collierja. Leta 1969 je skupaj s trobentačem Ianom Carrom zasnoval skupino Nucleus ter kariero nadaljeval še v zasedbah Mika Gibbsa in Jacka Bruca. Na začetku leta 1972 je začel dolgoletno igranje v zasedbi Soft Machine. Pozneje je posnel tudi nekaj samostojnih albumov.


12. 03. 2024

Trobentač Dave Douglas

V oddaji se bomo posvetili ustvarjanju enega najpomembnejših jazzovskih trobentačev – Dava Douglasa. 12. marca se bo s svojo novo zasedbo predstavil na nastopu v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Nocoj bomo slišali le izsek iz njegove bogate in obilne diskografije.


05. 03. 2024

Pianistka in vokalistka Hania Rani

Oddajo bomo namenili poljski pianistki, vokalistki in skladateljici Hanii Rani. Glasbenica je v svoje postklasične ali neoklasične skladbe vtkala tudi elemente jazza in sodobne plesnih žanrov. Hania Rani živi med Varšavo in Berlinom. Njeno glasbo opišejo kot minimalistično in sublimno. 16. marca bo nastopila v Cankarjevem domu v Ljubljani.


27. 02. 2024

Klarinetist John La Porta

V oddaji bomo poslušali glasbo altsaksofonista in predvsem klarinetista Johna La Porte.


20. 02. 2024

Basist Richard Davis – spominska oddaja

Oddajo bomo namenili enemu najpomembnejših kontrabasistov v jazz – Richardu Davisu. Umrl je 6. septembra lani, star 93 let. Davis ni igral samo jazza, njegov kontrabas lahko slišimo tudi na posnetkih orkestrov, ki so jih vodili Leonard Bernstein, Igor Stravinski, Pierre Boulez, Leopold Stokowski in Gunther Schuller ali pa na znamenitem albumu Astral Weeks Vana Morrisona. Richard Davis je sodeloval na preko šeststotih albumih.


07. 01. 2023

Jazzovski horoskop II.

Poslušajte skladbe Thea Ceccaldija in Roberta Negra, Johna Dankwortha, Amadea Tomassija, Juliusa Cannonballa Adderleya, Mary Lou Williams in Dizzyja Gillespieja, Geri Allen in Stana Kentona. Vsi so svoje skladbe namenili znamenjem horoskopa.


29. 12. 2022

Jazzovski horoskop

Dve zaporedni oddaji Jazz avenija bomo na začetku novega jazzovskega leta namenili jazzovskim interpretacijam živalskega kroga – zodiaka oziroma nebesnim znamenjem. Zodiak ali živalski krog je izpeljan iz latinskega izraza zōdiacus, pomanjševalnice od zoon – živali. Predstavlja namišljen pas na nebu, ki se razširja približno 8° na obe strani Sončeve ekliptike in vsebuje navidezne poti Lune in planetov Merkurja, Venere, Marsa, Jupitra, Saturna, Urana ter Neptuna. V astronomiji živalski krog predstavlja zodiakalna ozvezdja, v astrologiji pa niz znamenj. Vsem znamenjem horoskopa so celotne albume namenili saksofonista John Danworth in Cannonball Adderley ter pianistka Mary Lou Williams.


23. 12. 2022

Judy Garland

Oddajo bomo namenili pevki Judy Garland - letos je minilo sto let od njenega rojstva. Pevka in igralka Judy Garland je imela izjemno pestro, celo burno in kratko življenje. Kariero je začela z nastopi v vodvilskih predstavah ter nato še v filmih, na radiu, televiziji in na prestižnih glasbenih odrih. Na svojem repertoarju je imela ob filmskih temah tudi bogat izbor interpretacij tradicionalne ameriške pesmarice.


16. 12. 2022

Ramsey Lewis - In memoriam

Oddajo bomo namenili priljubljenemu jazzovskemu pianistu Ramseyu Lewisu, ki se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


09. 12. 2022

Hasaan Ibn Ali

Leto 2021 je bilo za prezrtega pianista prelomno, saj sta izšla kar dva albuma z njegovimi posnetki. V času življenja je sicer zelo aktiven pianist Hasaan Ibn Ali dočakal eno samo ploščo. Izšla je pod imenom precej bolj znanega bobnarja Maxa Roacha, čeprav je Ali prispeval vseh sedem skladb. Njegov slog se je precej razlikoval od vseh ostalih pianistov tistega obdobja. Bil je predan izključno glasbi in njegovo obnašanje se je večini zdelo čudaško, ekscentrično in nesprejemljivo celo za jazziste. Ali je sicer igral nenehno in povsod, kjer se mu je ponudila priložnost: nadomeščal je manjkajoče pianiste v klubih, sodeloval na jam sessionih ter pogosto, predvsem ponoči improviziral pri Roachu doma. nekaj tega igranja je Roach tudi posnel. Ko so pozneje te posnetke poslušali jazzovski kritiki, so menili, da zvenijo kot nove skladbe Jasona Morana. Igranje Ibn Alija je bilo tako dovršeno, kompleksno in zapleteno, da se je mnogo glasbenikov rajši izognilo igranju z njim. Če je v klubu zaslišal pianista, ki ni zmogel odigrati težjih pasaž, ga je vrgel s stola in igral namesto njega. Alijevo igranje je nekoliko spominjalo na Monka ali Herbieja Nicholsa, a je bilo vseskozi izvirno in drugačno.


14. 11. 2022

Terumasa Hino

V oddaji bomo predstavili japonskega trobentača Terumasa Hina, enega najbolj prepoznavnih japonskih jazzovskih glasbenikov. Ob trobenti je igral tudi kornet in krilni rog ter napisal celo vrsto avtorskih skladb. Terumasa Hino se je rodil 25. oktobra leta 1942 v Tokiu na Japonskem očetu trobentaču in plesalcu, letos torej praznuje osemdesetletnico rojstva. Na začetku je igral predvsem fusion, v zadnjem desetletju pa se je vrnil h akustičnemu jazzu.


02. 11. 2022

Creed Taylor - In memoriam

Letos se je poslovil pomembni jazzovski producent Creed Taylor. Poslušali bomo skladbe z nekaterih najboljših plošč, ki jih je produciral ali izdal pri lastni založbi CTI. Na vrsti bodo kitarist Jim Hall, pozavnista J. J. Johnson in Kai Winding, pianist Antonio Carlos Jobim, saksofonist Oliver Nelson, skladatelj, aranžer in dirigent Gil Evans ter kitarist Wes Montgomery.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt