Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jazz Ars

12 epizod

12 epizod


V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.


16. 03. 2024

Bobnar Max Roach – ob stoletnici rojstva

Letos je minilo sto let od rojstva enega utemeljiteljev sodobnega jazza in enega najpomembnejših jazzovskih bobnarjev vseh časov - Maxa Roacha. Nocojšnjo oddajo bomo namenili njegovi glasbi. Max Roach je razširil meje improvizirane glasbe, v jazz je vključil elemente drugih umetniških tradicij in narodov, pa tudi poezijo in sodobni ples.


09. 03. 2024

Saksofonist James Brandon Lewis

V oddaji se bomo posvetili ustvarjanju enega najpomembnejših saksofonistov Jamesa Brandona Lewisa. Njegov prepoznavni slog so sooblikovali čustvena moč gospela, bluesovska robatost ter ekspresivna, čustvena moč glasbe Alberta Aylerja, Johna Coltrana in Sonnyja Rollinsa. V reviji Downbeat ga uvrščajo med najbolj obetavne jazzovske glasbenike. Jazzovski patriarh Sonny Rollins je zapisal: »Vedno ko ga poslušam, se mi zdi, da slišim Budo, da slišim Konfucija in da slišim globlji smisel življenja. Lewis ohranja svet v ravnotežju."


03. 03. 2024

Album Delfeaya Marsalisa Odločitev Poncija Pilata

V predpraznični oddaji bomo predvajali ploščo pozavnista Delfeaya Marsalisa Pontius Pilate’s Decision – Odločitev Poncija Pilata, ki seveda povzema svetopisemsko tematiko. Delfeayo Marsalis je na svoj prvenec iz leta 1992 Pontius Pilate’s Decision uvrstil deset avtorskih skladb; za njihovimi svetopisemskimi naslovi nas čaka polnokrven be bop v slogu njegovega vzornika J. J. Johnsona.


02. 03. 2024

Dave Frishberg

Poslušali bomo glasbo pianista, vokalista, tekstopisca in skladatelja Davea Frishberga.


24. 02. 2024

Pevka Nina Simone

Lani je minilo dvajset let od smrti priljubljene pevke Nine Simone, oddajo bomo namenili pesmim v njeni izvedbi. Izvajala je slogovno zelo raznovrsten glasbeni repertoar. Kljub vzdevku »visoka svečenica soula« so ji bili blizu tako gospel kot tudi blues, broadwayski songi, tradicionalne balade in jazzovski standardi. Sprva je pela predvsem skladbe drugih avtorjev, a jim je vedno vdihnila zelo osebno noto.


13. 01. 2023

Stote obletnice jazzovskih glasbenikov v 2023 - 2. del

Poslušajte skladbe v izvedbi nekaterih jazzovskih izvajalcev, ki bi letos dopolnili sto let. Poslušali boste glasbo pianistov Elma Hopea in Reda Garlanda, skladateljev in aranžerjev Mladena Gutešea in Georga Russella, bobnarja Phillyja Joea Jonesa, trobentača Fatsa Navarra, kitarista Barneya Kessella in saksofonista Serga Chaloffa.


29. 12. 2022

Al Hirt

Ob stoletnici rojstva trobentača Ala Hirta bomo predpraznično oddajo namenili predvsem njegovemu dixielandu. Hirt je imel izjemne glasbene sposobnosti, a svojega potenciala zagotovo ni realiziral v polni meri. V zadnjih desetletjih se je skoraj povsem posvetil igranju preproste in všečne glasbe. V spominu nam bo ostal predvsem kot interpret pristnega njuorlinškega jazza.


23. 12. 2022

Ramsey Lewis

Priljubljeni jazzovski pianist Ramsey Lewisi se je za vedno poslovil 12. septembra letos, star 87 let. Izdal je kar 80 plošč ušesom prijaznega jazza pod svojim imenom. Njegov najljubši format je bil klavirski trio, njegova najbolj zvesta spremljevalca sta bila basist Eldee Young in bobnar Redd Holt. Ramsey Lewis je bil eden najbolj priljubljenih jazzovskih pianistov, ki je dosegel s svojo pianistično spevnostjo in odprtostjo k drugim žanrom kar najširše občinstvo.


16. 12. 2022

Cecil Payne

Ob stoletnici rojstva saksofonista Cecila Payna mu bomo posvetili tokratno oddajo. Kariero je začel v orkestru trobentača Dizzyja Gillespieja, ki ga je usmeril v takrat aktualno bopovsko smer. Z njim je ostal do leta 1949, nato pa igral še v skupinah, ki so jih vodili pianist Tadd Dameron, saksofonist Illinois Jacquet, v začetku šestdesetih let je bil član zasedbe pianista Randyja Westona, nato pa je zvečine vodil svoje lastne zasedbe.


09. 12. 2022

Barbara Thompson

Oddajo Jazz ars bomo namenili glasbi Barbare Thompson. Angleška pihalka – saksofonistka, klarinetistka, flavtistka in skladateljica se je po dolgotrajni borbi s Parkinsonovo boleznijo za vedno poslovila 9. julija, stara 77 let. Svoje življenje je popisala v avtobiografiji Journey To A Destination Unknown. Izšel je tudi komplet štirinajstih zgoščenk Live At BBC z njeno glasbo iz vseh obdobij.


02. 12. 2022

Emil Mangelsdorff

Oddajo bomo namenili nemškemu pihalcu in skladatelju Emilu Mangelsdorffu. Za vedno se je poslovil 20. januarja letos, star častitljivih 96 let. V svoji dolgi karieri je igral v zasedbah pianistke Jutte Hipp in v zasedbah svojega brata – pozavnista Alberta. Vodil je tudi svoje lastne zasedbe. Bil je tudi glasbeni pedagog, pogosto so ga vabili kot eno redkih prič jazzovskega gibanja pod nemškim nacizmom.


01. 10. 2022

Izštekani, Jazz Ars All Stars in Prva vrsta v troglasju - Avdiofestival 2022

Izštekana glasbena oddaja z Juretom Longyko.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt