Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Enourni aktualni pogovori s slovenskimi skladatelji in muzikologi – o življenju, delu in ustvarjanju, skupaj z glasbo.


5. 8. 2022

Matjaž Mikuletič

Matjaž Mikuletič živi in dela v Ljubljani. Zaposlen je kot solist v Big Bandu RTV Slovenija, v katerem se je uveljavil ne samo kot solist na pozavni, ampak tudi kot komponist, aranžer in dirigent. Kot studijski glasbenik snema in aranžira tudi za številne druge glasbene skupine. Tokrat bomo slišali nekaj skladb, ki jih je podpisal kot komponist, aranžer, dirigent ali solist na pozavni. Poslušamo: Inspirations Doomed In the zone A Child is born Door #69 Slofunk Line out Whole texture Ghost host Parametric blue


29. 7. 2022

Izpod peresa skladateljev

V oddaji gostimo skladatelja Mateja Bonina. Njegov komentar nas bo popeljal v poslušanje obsežnega dela z naslovom Gimnastika ne/smisla II, hkrati pa nam bo ponudil vpogled v skladateljevo trenutno ustvarjalnost ter v njegovo razmišljanje o snovanju glasbenih del. Leta 2021 je Gimastika ne/smisla II izšla na zvočnem nosilcu v produkciji zavoda Sploh. Delo so izvedli: Irena Tomažin, Špela Mastnak, Lola Mlačnik, Jože Bogolin, Jan Čibej, Simon Klavžar in Luka Poljanec.


22. 7. 2022

Benjamin Ipavec

Oddajo posvečamo avtorju prve slovenske operete in prve slovenske lirične opere, skladatelju in zdravniku Benjaminu Ipavcu. Rodil se je 24. decembra 1829 v Šentjurju. Z bratom Gustavom sta se najprej šolala v Šentjurju in v Celju, pozneje pa v Gradcu. Po maturi sta oba nadaljevala izobraževanje, najprej na triletni zdravstveni šoli v Gradcu, potem pa na študiju medicine na Dunaju. Po končanem šolanju je dobil zaposlitev v Gradcu, kjer je ostal do upokojitve. Nekaj časa je bil celo primarij v otroški bolnišnici. V Gradcu je bil poznan kot skladatelj plesne glasbe. Svojo kompozicijsko znanje je izpopolnil pri priznanem Graškem profesorju Wilhelmu Mayerju. Benjamina Ipavca umeščamo med glasbene romantike, čeprav se je pri komponiranju opiral tudi na klasicistične glasbene prvine.


15. 7. 2022

Nenad Firšt

Skladatelja Nenada Firšta smo obiskali v njegovi pisarni na sedežu Glasbene mladine Slovenije. Z njim smo se pogovarjali o njegovih skladbah za solo inštrumente. Kaj ga pri tem komponiranju še posebej navdihuje? V oddaji bomo poslušali pet skladb iz tega obsežnega dela Firštovega glasbenega opusa.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt