Lena Éltang je sodobna ruska pisateljica, pesnica, novinarka in prevajalka. Rodila se je leta 1964 v Leningradu, današnjem Sankt Peterburgu, študirala je v Irkútsku, po razpadu Sovjetske zveze pa se je preselila v Litvo, kjer živi še danes.
V Cartageni, svojem četrtem romanu, avtorica v postmodernistično besedilo vpleta elemente kriminalnega in pustolovskega žanra. Lahko bi rekli, da ima roman strukturo ruske matrjoške – pod kriminalno zgodbo se skrivajo druge, tudi klasična grška tragedija, v kateri vlogo bogov igra usoda.
Lena Éltang zaprede bralca v kokon svojih štorij, kjer vlada posebno razpoloženje in kjer nič ni tako, kot se zdi. Bralec se mora sam dokopati do resnice tako, da primerja med sabo zgodbe štirih nezanesljivih pripovedovalcev, ki vsi nekaj prikrivajo. To je še toliko težje, ker ga zavaja in se z njim igra tudi sama avtorica. Vseeno pa je ta njen svet tako privlačen in sočno prikazan, da bi človek kar ostal v njem.
Zgodba Cartagene se dogaja na jugozahodni obali Italije, v Briaticu, hotelu za bogate starčke, ki stoji na pečini nad morjem, ter v bližnji vasi Traiano. V odlomku spoznamo pisatelja Marcusa, ki se vrača sem, odkar je na posestvu Briatica pred leti nepojasnjeno izginilo njegovo dekle. Ne more je pozabiti in poskuša priti skrivnosti do dna. Poleg same avtorice o dogodkih v Briaticu piše roman tudi Marcus in ponekod se romana prekrivata. Roman Cartagena je prevedla Lijana Dejak, Sovretova nagrajenka, izšel bo v kratkem pri Cankarjevi založbi.

Interpretka Saša Mihelčič,
režiser Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka Nina Kodrič,
mojster zvoka Urban Gruden,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Produkcija 2023.

Radio Slovenija - 3. program