Pred dnevi je preminil hornist in pedagog Jože Falout, izjemni glasbenik in dolgoletni solist Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana, član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana ter redni in po upokojitvi zaslužni profesor za rog na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Hornist Jože Falout je bil dolgoletni solist Simfoničnega orkestra RTV Ljubljana. Najprej je igral v ljubljanskem opernem orkestru, nato v simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije. Član orkestra RTV Ljubljana je bil od sezone 1965/1966 do sezone 1976/1977 ter med letoma 1983/1984 in 1987/1988. Z orkestrom je igral pod taktirkami Sama Hubada, Stanislava Macure in Antona Nanuta ter gostujočih tujih dirigentov, dvakrat je z njim gostoval na koncertnih turnejah po Združenih državah Amerike in v različnih evropskih državah. Falout je bil tudi ustanovni član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana, v katerem je igral od ustanovitve leta 1958 do prenehanja delovanja leta 1990.

Fože Falout je bil med letoma 1962 in 1982 tudi redni član vodilnega slovenskega sestava za sodobno glasbo v 20. stoletju: Ansambla Slavko Osterc. Kot pedagog je bil dolgoletni redni, po upokojitvi pa zaslužni profesor za rog na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Prejel je dve nagradi Prešernovega sklada: za svoje solistične umetniške dosežke leta 1964, leta 1983 pa kot član Pihalnega kvinteta RTV Ljubljana, ter Betettovo nagrado leta 1988.

Jožeta Falouta bomo predstavili kot solista z orkestrom in kot komornega glasbenika v izvajanju skladb Wolfganga Amadeusa Mozarta, Gioacchina Rossinija, Richarda Straussa, Benjamina  Brittna, Jacquesa Iberta, Primoža Ramovša in Uroša Kreka. V oddaji poslušajte tudi daljši pogovor s hornistom Jožetom Faloutom.  

                                                                                 

Tjaša Krajnc