Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Filmska glasba

4 epizod

4 epizod


Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.


24. 6. 2022

Gary Yershon: glasba k filmu Gospod Turner

V današnji oddaji poslušamo glasbo k biografski drami Gospod Turner, ki jo je napisal in režiral Mike Leigh; film o zadnjem četrtletju slikarjevega življenja je z izvirno glasbo obogatil angleški skladatelj Gary Yershon.


17. 6. 2022

Guy Farley: Modigliani

Prava ljubezen je kot barve duše. Nekatere sijejo kot sonce in sreča, druge prinašajo temo in dušijo svetlobo. V današnji oddaji bomo prisluhnili glasbi, ki poskuša zaobjeti vse barve prave ljubezni; glasbi k filmu o slovitem italijanskem slikarju Amadeu Modiglianiju, ki jo je ustvaril britanski glasbenik in skladatelj Guy Farley. Zelo čutna in čustvena se s svojimi melodijami v tekočem in nežnem ritmu preliva, kakor barve na platnu in s svojo zasnovo učinkuje kakor sfumato med klasično in filmsko glasbo.


10. 6. 2022

Top Gun: Maverick

36 let po nastanku kultnega filma, s katerim si je glavni igralec Tom Cruise utrdil status superzvezdnika, nas Top Gun ponovno popelje v junaški svet vojaškega letalstva in v družbo najboljših pilotov reaktivnih letal na svetu. Odlikujejo ga izjemni zvočni in video posnetki reaktivnih letal, saj so večino prizorov posneli v pravih letalih in ne simulatorjih, realistični posnetki delovanja sil na telesa igralcev, romantični sončni zahodi in neverjetna fotografija so ključni elementi filma, ki ga je sam Cruise označil za »ljubezensko pismo letalstvu«. Nepogrešljivi del drugega filma (ali pa nadaljevanja) pa je nedvomno glasba, ki, tako kot tudi filmski prizori, obuja nostalgijo prvega dela in hkrati zvočno zelo dobro podpira nadaljevanje zgodbe izpred skoraj štirih desetletij.


3. 6. 2022

Sladki vonj po uspehu (Sweet smell of success)

V tokratni oddaji se bomo posvetili glasbi iz drame Sweet Smell of Success, v prevodu Sladki vonj po uspehu. Ta ameriški film noir iz leta 1957, ki ga je režiral Alexander Mackendrick, za scenarij pa so poskrbeli Clifford Odets, Ernest Lehman in Mackendrick sam, je pravzaprav nastal po noveli Tell Me About It Tomorrow! iz leta 1950 avtorja Ernesta Lehmana. Film Sladki vonj po uspehu je zvočno močno podkrepila vznemirljiva džezovska partitura Elmerja Bernsteina, saj s temnimi prizvoki še poudarja temačnost filma in krepi napetost v njem. Sam skladatelj je dejal, da je z zvokom prikazal utrip majhnega dela New Yorka, ki leži med Columbus Circlom in Times Squarom. V tem malem imperiju namreč javnost, kritiki in kolumnisti ustvarjajo in uničujejo življenja. Glasba tako izraža tempo, tesnobo in frustracijo v sodobnem, popularnem jeziku. Skladbe, ki jih Bernstein nanizal v filmu, pa bi lahko prihajale iz katere koli izmed številnih nočnih točk, ki jih pogosto obiskujejo ljudje.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt