V oddaji Filmska glasba se bomo tokrat posvetili glasbi iz ameriškega epskega filma Alamo. Film, ki je bil posnet leta 1960, je bil sanjski projekt Johna Wayna o bitki pri Alamu. Wayne je film režiral, se postavil v vlogo producenta ter v njem tudi odigral glavno vlogo. Zgodba je postavljena v leto 1836 in pripoveduje o tem, kako majhna skupina vojakov žrtvuje svoja življenja v brezupnem boju proti veliki vojski, da bi preprečila tiranu razbiti novo republiko Teksas.
Na žalost režija Johna Wayna pogosto ne sovpada najbolje s kadri v filmu, ki nosijo veliko govornega materiala, vseeno pa predvsem po zaslugi Tiomkinove čudovite glasbe, film vendar ostaja eden največjih epskih vesternov svojega obdobja.
Najbolj znana iz celotne Tiomkinove partiture je postala pesem »The Green Leaves of Summer«, za katero je besedilo napisal Paul Francis Webster. Pesem je najprej posnela zasedba The Brothers Four in se z njo zavihtela na 65. mesto na lestvici Billboardovih vročih 100 skladb. V oddaji bomo slišali zborovsko različico.

Alma Kužel