Novinarko in pravnico Kristino Božič spodbujajo zgodbe ljudi, ki si prizadevajo doseči pravičnejši jutri za vse, in ovire, ki jim stojijo na poti. Njen esej Lenoba – ali prihodnost, obrnjena na glavo je bil objavljen kot uvodnik spletnega portala revije Literature 29. avgusta 2023.

"Misel filozofa Tadeja Trohe, da je v sedanjem sistemu edino etično delati nič – torej izpolnjevati okvirno definicijo lenobe – je ob razumevanju prepletenosti sedanjega izkoriščevalskega in izčrpavajočega sistema kapitalizma z okoljskim sesutjem in podnebnim segrevanjem smiselna. A kaj, ko lenoba redkokdaj pomeni, da res ne delamo nič. In kaj, ko – ali morda če – za vse krize in stiske ni kriv človek sam po sebi, ampak sistem, v katerega se je rodil, se mu predal, se pustil zaplesti vanj in ki mu želi ustreči, saj mu sistem vseskozi sporoča, da bo zares dober in nagrajen, če se bo še nekoliko optimiziral – pri delu, kuhanju, pri telovadbi, hoji, pri dihanju, celo pri počitku …"

Glasbene vrinke je izbral Mihael Kozjek, in sicer odlomke iz Rapsodije Marcela Grandjanyja v izvedbi harfista Emmanuela Ceyssona. Tonska mojstrica eseja je Mirta Berlan, bralca Eva Longyka Marušič in Renato Horvat.

Andrej Rot