Španski novinar Guillermo Fesser je s sodelavcem Juanom Luisom Canom ustvarjal radijsko informativno oddajo Gomaespuma – Penasto gumo, ki je prek humorja več kot 25 let dnevno dosegala milijon poslušalcev v Španiji. Fesser je študiral novinarstvo v Madridu in kinematografijo v Kaliforniji. Julija 2002 se je z družino preselil v rojstni kraj svoje žene, Američanke Sare Hill, v Rhinebeck, idilično mesto na bregovih reke Hudson, 167 kilometrov od New Yorka. Poleg drugih knjig je napisal uspešnico Sto milj od Manhattna. V eseju s prav takim naslovom Andrej Rot med drugim s prevedenimi odlomki iz knjige predstavlja njegovo razmišljanje o drugačni Ameriki.

"Vabila so zelo natančna, ker določajo začetek zabave in čas, ko boš moral spustiti jadra. Če želiš povabiti prijatelje in imaš na razpolago samo tri ure v četrtek, to ne sme biti noben problem. Kje je sploh zapisano, da je domača zabava dobra edinole, če se domov odplaziš ob treh zjutraj? Vabimo vas na zabavo s klobukom pri nas doma, dne 18. tega meseca, med šesto in deseto uro. Gostu je zdaj popolnoma jasen okvir zabave. Pa na klobuk ne sme pozabiti."

Mihael Kozjek je v esej vpletel glasbene odlomke iz Gershwinovega džezovskega standarda Embraceable You v priredbi in izvedbi pianista Gregorja Ftičarja. Tonski mojster eseja Maks Pust, bralca Lidija Hartman in Jure Franko.

Andrej Rot