Ameriška avtorica Cynthia Ozick je pisateljica kratkih zgodb, romanopiska in esejistka. Njen prispevek O eseju kot toplem telesu je prevedla Patricija Fajon za revijo Sodobnost leta 2001.

"Esej je stvar domišljije. Če so v njem podatki, so ti navrženi mimogrede, in če se v njem pojavlja kakšno mnenje, mu ne kaže verjeti za vekomaj. Pravi esej ni za izobraževalno, polemično ali sociopolitično rabo, ampak je igriv polet svobodnega duha. Čeprav je napisan v prozi, si je bolj v sorodu s poezijo kot pa s katero koli drugo literarno obliko. V pristni esej se tako kot v pesem zlivajo jezik in narava in razpoloženje in temperament, pa srčnost in tveganje. In če govorim o pristnem eseju, je to zato, ker kar mrgoli ponaredkov."

Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Dveh slik za marimbo in kitaro Tilna Slakana v izvedbi Dua Xylocorda, v katerem sodelujeta tolkalka Petra Vidmar in kitarist Izidor Erazem Grafenauer. Tonski mojster Vid Jenko, bralca Eva Longyka Marušič in Jure Franko.

Andrej Rot