Milan Dekleva je pesnik, pripovednik, dramatik, publicist in prevajalec z izjemnim opusom. Njegov esej Digitalna utopija je izšel v reviji Literatura leta 1997.

"Besedo komunizem v navedku Cioranovega eseja zamenjajmo z besedo virtualna resničnost (oziroma informacijska avtocesta ali, denimo, globalna digitalizacija, internet in podobno) in preberimo znova: "Če je bila utopija upredmetena iluzija, bo globalna digitalizacija, ki je šla še dlje, predpisana, vsiljena iluzija: izziv za vseprisotnost zla, obvezni optimizem ..."

Da ne bo nesporazuma: besedilo, ki nastaja, vtipkujem v računalnik, ki je postal del moje življenjske stvarnosti, tako, kot je del mojega življenja postalo bedenje pred najrazličnejšimi elektronskimi zasloni, na katerih se druga v drugo prelivajo sličice in zgodbe umišljenih svetov. Nič ne morem zoper digitalizacijo svoje eksistencialnosti, kar pomeni: informacijska cesta me je že davno povozila, za mojo kri je bila prehitra in preširoka."

Vmesni glasbeni vložki – izbral jih je Mihael Kozjek – so odlomki iz Plesnih ambientov Petra Šavlija v izvedbi kitaristov Igorja Sajeta in Jerka Novaka. Tonski mojster Miha Klemenčič, bralca Lidija Hartman in Bernard Stramič.

Andrej Rot