Janez Strehovec, pesnik, filozof, profesor za teorijo novih medijev, raziskovalec novih medijev in elektronske literature, je 1. junija 2022 v spletni izdaji Literature objavil uvodnik z naslovom Umetniška država. V njem zapiše:

"Čeprav je umetniška država utopični projekt, pa lahko opravlja umetnost tudi v distopični sedanjosti vrsto funkcij, s katerimi posega v politično in ga (pre)oblikuje. Pri tem pa ima politični angažma dva obraza, naprednega in regresivnega, kajti kulturne skupnosti, pogosto opredeljene s prekariatom, se lahko polasti globoka država in jo spremeni v sredstvo za doseganje svojih ciljev. Namesto za nomadsko umetniško državo (primer NSK) ali na kreativnosti in estetski razsežnosti utemeljeno družbo (pogledi filozofa Herberta Marcuseja) si lahko umetniški aktivisti prizadevajo za realpolitično spremembo oblasti, in to skladno s parlamentarnimi strankami in brez opaznejše umetniške reference."

Spremljajoča glasbena tema so odlomki iz Sonatine za marimbo in harfo Črta Sojarja Voglarja; igrata tolkalec Simon Klavžar in harfistka Tina Žerdin. Glasbeno opremo je pripravil Mihael Kozjek. Tonski mojster Vito Plavčak, bralca Eva Longyka Marušič in Aleksander Golja.


Andrej Rot