Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja


Pred vsakim koncertom Kromatike Simfoničnega orkestra RTV Slovenija se bomo poglabljali v izbrano mojstrovino s programa koncerta. V pokušino bomo ponudili nekaj odlomkov iz arhiva Simfonikov, pogledali v ozadje skladbe in se o tem pogovorili z gostujočimi glasbeniki. Gostitelja sta Primož Trdan in Lidija Hartman.


13. 03. 2024

Janáčkov Taras Bulba

O posebnem glasbenem izrazu Leoša Janáčka, njegovi rapsodiji po Gogoljevi noveli in kontroverzni zgodbi Tarasa Bulbe se pred izvedbo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjamo z dirigentom Rossenom Milanovom.


21. 02. 2024

Lisztova Madžarska fantazija

O Lisztovi rabi ljudskih tem in plesov, zvočnosti klavirja in romantični miselnosti se pred izvedbo Fantazije o madžarskih ljudskih melodijah s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjamo s Cyprienom Katsarisom.


03. 12. 2023

Slike z razstave Musorgskega

O Ravelovi orkestraciji, ki jo bo orkester izvedel na četrtem večeru Kromatike, barvnem potencialu, ki ga razširja na desetine drugih priredb, o ozadju Slik z razstave, slikarju Viktorju Hartmanu, povezavah skladbe z rusko kulturo – smo se pred torkovim koncertom s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pogovarjali z dirigentom Davorinom Morijem.


15. 11. 2023

Sinfonia Rustica Andrzeja Panufnika

Poljski skladatelj Andrzej Panufnik v simfoniji iz leta 1948 združuje ljudsko umetnost in abstraktne glasbene ideje v učinkovito štiristavčno delo, s katerim se Simfonični orkester RTV Slovenija z dirigentom Thomasom Sanderlingom predstavlja na tretjem večeru Kromatike in naslednji teden še na gostovanju v Varšavi.


02. 10. 2023

Mahlerjeva Deveta simfonija

"Takšno delo nastane, ko skladatelj čuti, da se približuje koncu življenja. Je eno najbolj neverjetnih sloves v glasbi, a tudi velika himna življenju in ljubezni." Z Rossenom Milanovom se pred izvedbo s Simfoniki RTV Slovenija posvečamo Simfoniji št. 9 Gustava Mahlerja.


13. 09. 2023

Violinski koncert Lucijana Marije Škerjanca

O liriki, avtobiografskih potezah in kakovosti Škerjančevega Violinskega koncerta pred izvedbo na prvem koncertu cikla Kromatika razmišljata tokratna solistka Lana Trotovšek in Dominik Jakšič, skladatelj, dirigent in poznavalec Škerjančevega življenja in glasbe.


07. 06. 2023

Don Juan Richarda Straussa

O glasbenem slikanju stare zgodbe o strastnem zapeljivcu in njegovem tragičnem koncu pred izvedbo na zaključku cikla Kromatika razmišlja dirigent Dawid Runtz.


16. 05. 2023

Petruška Igorja Stravinskega

Glasbena groteska, v lutkovno predstavo skrita kriminalka, instrumentalni vrvež, ki uzvoči ruski sejem, prelomna orkestrska glasba - vse to je Petruška, drugi od revolucionarnih zgodnjih baletov Stravinskega, ki bo v tem tednu v četrtek zazvenel na osmem večeru cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


05. 04. 2023

Lisztova Simfonija k Dantejevi Božanski komediji

Z Rossenom Milanovom se pred izvedbo na sedmem večeru Kromatike pogovarjamo o Lisztovi programski simfoniji.


20. 03. 2023

Glasba za orkester Cantico Lojzeta Lebiča

Pred prvo skupno izvedbo diptiha Cantico I in II na Slovenskih glasbenih dnevih delo spoznavamo s skladateljem Lojzetom Lebičem in muzikologom dr. Gregorjem Pompetom.


08. 03. 2023

Koncert za trobento in orkester Damijana Močnika

Skladatelj Damijan Močnik predstavi svoje novo delo, ki bo del šestega večera cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


15. 02. 2023

Simfonija v E-duru Hansa Rotta

Dirigent Mihhail Gerts in muzikolog Gregor Pompe razmišljata o mladostni Simfoniji Hansa Rota, ki bo del petega večera cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


30. 11. 2022

Gershwinova Rapsodija v modrem

Gost orkestra Lio Kuokman in urednik za jazz Hugo Šekoranja razmišljata o znamenitem delu Georgea Gershwina, ki bo del četrtega večera cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


16. 11. 2022

Sibeliusova Tretja simfonija

V kratkem portretu Jeana Sibeliusa predstavljamo skladateljevo simfonično glasbo in posebej Tretjo simfonijo, ki bo zazvenela na tretjem večeru cikla Kromatika. O tej glasbi razmišljajo gosti, dirigenta Okko Kamu in Ville Matvejeff ter muzikolog Matjaž Barbo.


09. 10. 2022

Mendelssohnova Italijanska simfonija

Dirigent Rossen Milanov predstavlja Simfonijo št. 4 v A-duru op.90 Felixa Mendelssohna Bartholdyja, znano tudi kot Italijansko - pred ponedeljkovo izvedbo na drugem koncertu cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


21. 09. 2022

Matej Bonin in Eppur si muove IV

Na prvem koncertu Kromatike bo prvič izvedeno delo Eppur si muove št. 4 za saksofon, tolkala in simfonični orkester. Predstavi ga skladatelj Matej Bonin.


08. 06. 2022

Schönbergova Ozarjena noč

Spoznavamo izjemno zgodnje delo Arnolda Schönberga iz leta 1899.


18. 05. 2022

Samuel Barber

Spoznavamo Adagio za godala in Knoxville: Poletje 1915 za sopran in orkester, deli s programa osmega koncerta cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija z dirigentom Rossenom Milanovom in sopranistko Thereso Plut.


06. 04. 2022

Debussyjevo Morje

S Catherine Larsen-Maguire se pogovarjamo o treh simfoničnih skicah Morje Claudea Debussyja, izbrano skladbo s programa sedmega koncerta cikla Kromatika Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.


16. 03. 2022

Brucknerjeva Četrta simfonija

Tihi tremoli godal, ki simfonije začenjajo kot iz ničesar ex nihilo, prvinske teme, kontemplativne oblike, ki se ogibajo konfliktu, nenavadna ponavljanja, prečudovite kode ... Te in druge skrajno posebne lastnosti glasbe Antona Brucknerja nas vodijo tudi v globlje premisleke, ki smo jih z gostom, dirigentom Raoulom Grüneisom razgrnili pred četrtkovo izvedbo Simfonije št. 4 v Es-duru WAB 104.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt