Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Banchetto musicale

4 epizod

4 epizod


Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.


30. 6. 2022

Mozartova klavirska glasba

Nemški čembalist, pianist in specialist za staro glasbo Siegbert Rampe je pred sedemnajstimi leti začel cikel posnetkov glasbe Wolfganga Amadeusa Mozarta na glasbilih skladateljevega časa – čembalu, klavirju in klavikordu. Poleg znanih sonat, variacij in drugih skladb je prvič posnel tudi zgodnje klavirske sonate, skladbe iz notne knjižice za Mozartovo sestro Nannerl in tako imenovanega »Londonskega zvezka«, pa tudi vse menuete, nemške plese in baletno glasbo, ki se je ohranila v izvirnih klavirskih različicah. Poudarek je vseskozi tudi na slogovno ustrezni ornamentaciji; ponovljene odseke Rampe izvaja z improviziranimi variacijami, kakor je bilo v navadi v Mozartovem času. Namesto sodobnih izdaj izvaja vsako skladbo iz enega samega izbranega rokopisa ali izvirnega tiska.


23. 6. 2022

Johann Sebastian Bach in Johann Gottfried Müthel

Johann Sebastian Bach je za čembalo ali orgle predelal veliko skladb svojih sodobnikov. Muzikologi, ki so se v 19. stoletju posvečali njegovi glasbi, pogosto niso poznali izvirnikov, na podlagi katerih so nastale priredbe, zato niso vedeli, katere skladbe so napisali drugi skladatelji. Med napačno pripisanimi deli je bilo še v začetku 20. stoletja več koncertov Antonia Vivaldija. Njegova glasba je na Bacha močno vplivala že od leta 1713 ali 1714 in Bachov prvi biograf Johann Nikolaus Forkel je menil, da je Bacha naučila »muzikalnega razmišljanja«.


16. 6. 2022

XVIII-21 Le Baroque Nomade: Vkrcanje za Kitero

Ansambel s koncertom občinstvo vabi na potovanje skozi čas in prostor v glasbeni svet slike Le Pelerinage a l'île de Cythere Jean-Antoinea Watteauja. Kakšna glasba zveni s slike? Kakšne melodije igrajo dui in trii, ki združujejo petje in inštrumente? Na katere melodije plešejo brezskrbne mlade lepote? Težko je videti partiture, so pa to nedvomno aranžmaji narejeni priložnostno, saj prisotni glasbeniki ne ustrezajo nobenemu obstoječemu delu. Michel de la Barre: Sonate «L’inconnüe» François Couperin: Les Solitaires Marin Marais: La Matelotte André Campra: Arion Francisque Corbette: Prélude Etienne Moulinié: Dialogue espagnol Marin Marais: La Reveuse Jean-Baptiste Lully: Air de la beauté Joseph Chabanceau de La Barre: Ah, je sens que mon cour Jacques-Martin Hotteterre: La Cascade de Saint-Cloud Alexandre de Villeneuve: Le Voyage a Cythere Jean-Philippe Rameau: Hâtez-vous de vous embarquer Jacques Morel: Chaconne Le Baroque Nomade že več kot 25 let izstopa v baročni glasbeni pokrajini s svojim humanističnim in pionirskim pristopom. 1995, da bi osvetlil pozabljene mojstrovine, je Jean-Christophe Frisch ustanovil XVIII-21 Musique des Lumieres, ki ga je pozneje preimenoval v XVIII-21 Le Baroque Nomade. Pomembno ime, ki takoj povabi v velik razkorak med 18. stoletjem in današnjim časom. Je tudi povabilo na potovanje: Jean-Christophe Frisch ni čakal, da multikulturalizem postane trend raziskovanja in približevanja celin, in da tudi spomni, da je glasba že od nekdaj omogočala medsebojno odkrivanje kultur in idej.


9. 6. 2022

Banchetto musicale

Oddaja s koncertnimi posnetki stare glasbe.


Domov V živo Podkasti Spored Kontakt