Instrumentalisti v zasedbi: harfa, tolkala in viola so izvedli 4. koncert Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, v oddaji poslušajte tudi pogovor s Simonom Klavžarjem.


Arsov art atelje bo v znamenju sodobne slovenske komorne glasbe in posnetkov s 4. koncerta cikla Koncertni atelje, ki je bil v ponedeljek, 8. aprila 2019 v Viteški dvorani Križank v Ljubljani. Koncert je v drugem tednu 34. Slovenskih glasbenih dni pripravilo Društvo slovenskih skladateljev. Koncert novejše glasbe je bil posvečen skladbam za harfo, tolkala in violo. Izvedli so ga harfistka Anja Gaberc, tolkalec Simon Klavžar in violistka Maja Rome, ki so skupaj izvedli sedem del.

Med petimi skladbami slovenskih skladateljev so v skrbno pripravljenih, ekspresivnih in dobro zvočno usklajenih interpretacijah prvič zazvenele tri naročene skladbe: Bits & Pieces za harfo, tolkala in violo skladatelja Igorja Majcna, Between Eardrums za harfo in tolkala Maje Matić in Shimmer VII za harfo, tolkala in violo Mateja Bonina.

Harfistka in violistka sta predstavili tudi skladbo Gama Larise Vrhunc, vsi trije izvajalci pa so izvedli še solistične skladbe: harfistka Anja Gaberc je zaigrala Arioso in Passacaglio Heinza Holligerja, violistka Maja Rome se je predstavila s Sonato za violo Györgyja Ligetija, tolkalec Simon Klavžar pa je izvedel skladbo Personae za marimbo solo, ki jo je že leta 1997 napisal slovenski skladatelj Peter Šavli, in je na koncertu doživela prvo javno izvedbo. V oddaji, ki jo je pripravila urednica Tjaša Krajnc, poslušajte tudi pogovor s tolkalcem Simonom Klavžarjem.

Foto: Društvo slovenskih skladateljev

Tjaša Krajnc