Posvetili se bomo sodobni glasbi skladateljic, katerih glasbena dela so bila predstavljena na mednarodnem Rostrumu skladateljev v letih 2020 in 2021.

Mednarodni glasbeni svet je leta 2020 spodbudil iniciativo Skriti zakladi na glasbenih posnetkih. 20 sodelujočih držav iz Evrope, Tajvana, Hong-Konga in Mehike je s pomočjo javnih radijskih organizacij prispevalo izstopajoča sodobna glasbena dela, ki so jih ustvarile ženske. Skladateljice iz dvajsetih držav so se predstavile s posnetki skladb za različne komorne in orkestrske zasedbe. V petih oddajah Ženske v svetu glasbe iz cikla Skriti zakladi z Rostruma skladateljic smo na programu Ars med 8. marcem in 28. junijem 2021 predstavili skladbe desetih skladateljic v parih: iz Nizozemske in Švedske, Velike Britanije in Danske, iz Kitajske - Hong Konga in Hrvaške, iz Finske in Srbije ter iz Slovenije in Portugalske.

V Arsovem art ateljeju se bomo posvetili še predstavitvi izbranih skladb šestih skladateljic, ki jih na javnih radijskih postajah predstavljamo v ciklu Skriti zakladi: skladateljice z Rostruma. Predstavili bomo dela skladateljic: Una strofa di Dante Une Alcalay iz Avstrije, Chrysalis Rūte Vitkauskaitė iz Litve, Anekumena Barbare Buczek iz Poljske, iz Bolgarije je prispela skladba Unveiling Isis Julie Tsenove, Norveško je zastopala Anne-Marie Ørbeck s koncertom Pastorala in Allegro za flavto in orkester, iz Mehike pa je prispela skladba Ttatelolco Andree Chamizo Alberro.

Foto: Skladateljica Luna Alcalay

Tjaša Krajnc