Nocoj ob 19.30 bo v Veliki gledališki dvorani SNG Maribor 1. koncert simfoničnega cikla orkestra Slovenskega narodnega gledališča, ki bo hkrati otvoritev 15. Festivala Maribor. Pripravil ga je Narodni dom Maribor v koprodukciji s SNG Maribor. Posnetek otvoritvenega koncerta Festivala Maribor poslušajte na sporedu programa Ars jutri, v petek, 16. septembra ob 19.30.

Med gostujočimi umetniki na letošnjem Festivalu Maribor omenimo večkrat nagrajenega pianista Aleksandra Gadžijeva iz Gorice, ki bo nocoj nastopil kot solist s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor, izvedel pa bo še solistični recital klavirske glasbe iz obdobja romantike. Nagrajenec lanskega mednarodnega Chopinovega tekmovanja v Varšavi bo z orkestrom izvedel Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu poljskega klavirskega virtuoza in skladatelja Frédérica Chopina.

Aleksander Gadžijev: ''Obdobje romantike pomeni veliko stvari, še posebej za pianiste. V romantiki se je klavir neverjetno razvil, prav tako so se razvile ekspresivne možnosti tega instrumenta. Veliko skladateljev je pisalo samo za klavir ali skoraj samo za klavir, kot so bili Chopin, Liszt in tudi Schumann, ki je veliko napisal za klavir. Klavir mi omogoča, da se lahko izrazim na zelo veliko načinov in možnosti. Še posebej za človeka, ki igra, snov nikoli ne sme biti dolgočasna. Tako gre vedno za novo odkritje, še posebej v tako bogati glasbi – harmonsko, klavirsko… pomembno je oboje združiti, se pogovarjati z orkestrom, potrebno je imeti tudi veliko izkušenj.''

Otvoritveni koncert bo vodila italijanska dirigentka Gianna Fratta, ki bo z orkestrom najprej izvedla Rapsodični ples Uroša Kreka, v drugem delu pa obsežno Simfonijo št. 5 v e-molu Petra Iljiča Čajkovskega. Med umetniki na Festivalu Maribor se bo kot solistka predstavila tudi izvrstna sopranistka Nika Gorič iz Maribora, ponovno bo gostoval romunski dirigent Gabriel Bebeşelea, ki bo vodil koncert Transilvanskega filharmoničnega orkestra, znova pa bo nastopil tudi uveljavljeni pianist Simon Trpčeski iz Severne Makedonije, ki bo izvedel glasbena sodelovanja z mednarodno uveljavljenimi kolegi z zahodnega Balkana in z uglednimi slovenskimi glasbeniki.

 

Tjaša Krajnc