Iz studia 13 Radia Slovenija boste lahko nocoj ob 20.00 poslušali že 28. koncert v Komornem studiu: klavirske skladbe in samospeve Josipine Turnograjske in Miroslava Vilharja. Pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija ob tej priložnosti izide glasbeni album Na gladini spomina s tem glasbenim programom.

Skladatelja in pesnika Josipina Turnograjska in Miroslav Vilhar sta s svojimi deli v sredini 19. stoletja bogatila življenje Slovencev, predvsem slovenskega meščanstva. Josipina Turnograjska je bila kot skladateljica mlajša sodobnica Miroslava Vilharja in drugih glasbenih ustvarjalcev, ki so v sredini 19. stoletja skladali z razvito slovensko narodno zavestjo in velikim prebudniškim zanosom. Josipina Urbančič Toman z umetniškim imenom Josipina Turnograjska je bila najbolj znana kot pripovednica, pisateljica, pesnica in tudi pianistka. Miroslav Vilhar se je vpisal na pravo v Gradcu in pozneje na Dunaju. Že v Gradcu se je pesniško in glasbeno udejstvoval, po vrnitvi domov pa se je v družbi narodno zavednih prijateljev poglobil v svojo narodnost in spoznal svoje poslanstvo.

Samospeve bosta predstavila uveljavljena slovenska glasbena umetnika: sopranistka Nina Kompare Volasko, pevska pedagoginja na Glasbeni šoli Logatec, in pianist Klemen Golner, član in solist Simfoničnega orkestra RTV Slovenija.

Nina Kompare Volasko:
''Josipino Turnograjsko in njeno glasbo, njene samospeve, je potrebno presojati v duhu časa, v katerem so nastali. Bila je zelo predana narodnoprebudniški ideji, ozaveščanju Slovencev za enotnost, za pogum pri uveljavljanju lastne kulture. Josipina je v tem odlično uspela. V njenih pesmih je čutiti iskrenost in prepričanost, da lahko tudi glasba gore premika.''

Klemen Golner:
''Mogoče je bil Miroslav Vilhar nekoliko bolj praktičen. Upam si predvidevati, da je Josipina poznala Vilharjeve skladbe, saj obstaja nekaj podobnosti med njimi. Velika razlika pa je v tem, da je Josipina v svojih klavirskih skladbah za kanček bolj izvirna, Vilhar pa je v svojih skladbah klavirsko bolj prilagodljiv, kjer je potrebno, skladbe včasih dokomponira in ne sledi navdihu, tako kot Josipina. Njune skladbe nas spomnijo, da poslušamo slovensko glasbo.''

Sopranistka Nina Kompare Volasko in pianist Klemen Golner, bosta popeljala poslušalce po glasbeni poti slovenskega narodnega prebujanja v 19. stoletju: v svet samospeva – miniaturne oblike vokalne lirike, pianist Golner pa predstavil izbor klavirskih skladb Josipine Turnograjske in Miroslava Vilharja v plesnih ritmih valčka, polke in mazurke. Pri Založbi kakovostnih programov RTV Slovenija ob tej priložnosti izide glasbeni album Na gladini spomina s tem glasbenim programom.

https://zkp.rtvslo.si/sl/Resna_glasba/josipina_turnograjska_in_miroslav_vilhar_na_gladini_spomina/

Tjaša Krajnc