"Če si ne moremo zamišljati prihodnosti, je tudi ne moremo živeti"

Ob mednarodnem dnevu beguncev so v atriju ZRC SAZU v Ljubljani odprli razstavo V Ukrajini/Iz Ukrajine, ki jo je pripravil Zavod Apis, kurirala pa Manca Juvan. »Če si ne moremo zamišljati prihodnosti, je tudi ne moremo živeti«, je prepričana znana fotografinja o eni izmed nalog umetnosti. Dodaja še, da se nekatera dela odzivajo na rusko invazijo, a je tema razstave širša, saj pripoveduje o Ukrajini, njenem življenju in kulturi skozi zgodbe, ki jih le redko vidimo v medijskih poročilih.

Razstava je zasnovana trodelno – del z naslovom V Ukrajini je bil že na ogled v New Yorku, kmalu po ruskem napadu, a si prizadeva za širšo sliko. Prvotna sokuratorja Fred Ritchin in ustvarjalka Ira Lupu sta želela preseči refleksijo vojne in predstaviti predvsem tamkajšnje življenje in kulturo. Drugi del razstave predstavlja dela ukrajinskih umetnic, ki so prebežale v Slovenijo, tretji pa prek projekcij ustvarjanje tistih, ki so prebegnile v druge države ali ostale v Ukrajini. Ta dva sklopa se tudi z zapisi umetnic neposredneje odzivata na napad. 

Pobudo za vključitev umetnic, ki so ostale v Ukrajini ali prebegnile kam drugam je dala v Sloveniji živeča ukrajinska umetnica Anna Miklashevich, ki razstavlja portret svoje prijateljice slikarke Evgenije Poberzhne. 

Ob njeni sliki je na ogled tudi slika otroka v zaklonišču izpod rok prav te portretirane umetnice, ki je ostala v Ukrajini, in je s to postavitvijo med prijateljicama vsaj simbolni stik. 17 del, ki jih je za razstavo ustvarilo osem v Sloveniji živečih ukrajinskih umetnic in ustvarjalk, bo tudi na prodaj in jih torej lahko podprete z nakupom.

Iza Pevec