V Palermu se je končala mednarodna skladateljska tribuna Rostrum. Največ glasov delegatov je prejela norveška skladateljica Kristine Tjogersen, v kategoriji pod 30, letom starosti pa smo izbrali delo Poljakinje Monike Szpyrka Predlog Radia Slovenija, koncert za violončelo in orkester Unveiled Vita Žuraja je bil deležen veliko pozornosti, točkovanje pa ga je uvrstilo med deset priporočenih del, s čemer slovenska glasba nadaljuje z rednimi visokimi uvrstitvami na Rostrumu v zadnjem desetletju.

Na 68. Rostrumu je največ glasov prejela norveška skladateljica Kristine Tjøgersen, v kategoriji pod 30, letom starosti pa smo izbrali delo Poljakinje Monike Szpyrka.

V Palermu se je ravno končala mednarodna skladateljska tribuna Rostrum. Delegati, predstavniki radijskih postaj vsako leto skupaj poslušajo in ocenjujejo nove posnetke del sodobnih skladateljev, izglasujejo eno izbrano delo v splošni kategoriji, eno delo med mlajšimi skladatelji ter več priporočenih del. Kristine Tjøgersen je simfonično delo Med drevesi oblikovala kot zvočno potovanje v globino gozda, Monika Szpyrka, zmagovalka v kategoriji pod tridesetim letom starosti, pa se je predstavila z delom Del med deli, intimističnim koncertom za akordeon in orkester.

Predlog našega radia, koncert za violončelo in orkester Unveiled Vita Žuraja je bil deležen veliko pozornosti, točkovanje pa ga je uvrstilo med deset priporočenih del, s čemer slovenska glasba nadaljuje z rednimi visokimi uvrstitvami na Rostrumu v zadnjem desetletju. Podrobno bomo tribuno predstavljali v sredo 15. junija v oddaji Arsov art atelje.

Primož Trdan