Najini mostovi, Primeri inšpektorja Vrenka, Sekirica v med, Zelena Generacija – epizoda Vesela motika, med filmi pa dokumentarca Divja Slovenija in Maribor Vijolč'ni ter mladinski igrani film Košarkar naj bo 2

Orion je mlada nagrada, pri AIPI, zavodu za uveljavljanje pravic avtorjev, izvajalcev in producentov avdiovizualnih del Slovenije so jo podelili drugo leto zapored. Idejni vodja nagrade je Metod Pevec, ki poudarja, da z njo opozarjajo na dela, ki so običajno na festivalih in pri nagradah spregledana.

Posebna strokovna komisija je v okviru sedmih najbolj gledanih del izbrala še tri najsvetlejše zvezde oriona: to so Gaja Filač v filmu Košarkar naj bo 2 ter Dario Varga v nadaljevanki Primeri inšpektorja Vrenka in Matej Zemljič za vlogo v nadaljevanki Najini mostovi. Omenimo še čisto posebno nagrado butnskala, ki so jo prejela tri dela: na strogo filmskem področju Urška Djukić za kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje, nagrajena pa sta bila še niz reklamnih spotov za podjetje Lesnina in televizijski dokumentarni film Mojce Dumančič V žrelu kapitala.

Pri AIPI še dodajajo, da je priljubljenost slovenske avdiovizualne ustvarjalnosti vsekakor vredna medijske pozornosti, z vsakoletnimi nagradami pa jo želijo še okrepiti.

Matej Juh