Jezik je zrcalo časa in izhodišče za refleksijo pravi pobudnica in vodja akcije Beseda leta Dr. Simona Klemenčič

Letošnji finalistke so bile še dolgi kovid, komunikacija, kronometer, odlok, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka in nekoronska izjema, voda, ki je za las zgrešila zmago.

Beseda leta 2021 so izbrali tisti, ki so od 3. januarja pa do danes spletno glasovali med enajstimi predlogi v šesti akciji na pobudo ZRC SAZU, spletnega portala RTV Slovenija in časopisne hiše Delo. Izbrana je tudi pesem leta, sestavljena iz besed kandidatk z naslovom Čas avtorice Dragice Šteh, na slovesnosti jo je prebrala igralka Janja Majzelj.

Slišali smo tudi kolaž izjav javnih osebnosti o njihovih besedah leta, tako je na primer ime prostovoljstva Anita Ogulin izbrala neenakost, ker se ta močno poglablja v naši družbi in odgovornost, ker smo vsi, ki zmoremo in znamo, odgovorni za šibkejše od sebe. Dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pa je dodal veselo novico, Besedo leta so namreč predstavili ravno na dan, ko so po mnogih letih uspeli vzpostaviti novi, sodobnejši strežnik za portal Fran, ki bo med drugim omogočil še boljšo analizo iskanosti besed.

Če besedo leta izbirajo v številnih državah po svetu, pa je redkost kretnja leta. V Sloveniji jo pri Zvezi društev gluhih in naglušnih Slovenije izbirajo tretjič, in letos je ta PCT, ki pa v sebi skriva še nekaj optimističnega, pravijo: P kot Prešeren, C kot Cankar in T kot Trubar.

Žiga Bratoš