Na Prvem programu Televizije Slovenija nadaljevanje serije po predlogi kriminalnih romanov Tadeja Goloba

Po prvi sezoni serije Jezero, ki je s svojim zimskim mračnim vzdušjem v okolici Bohinja spominjala na skandinavske trilerje, na Televizijo Slovenija prihajata še druga in tretja – tokrat postavljeni v mesto – v Ljubljano sredi vročega poletja. Te samostojne zgodbe se hkrati vpenjajo v enovito celoto, tudi osrednji liki ostajajo isti, dobili pa bodo okrepitve.

Ljubljanska zelenica z otroškim igriščem, s katere se odpira pogled na Metalko  in se razprostira ob znamenitih Dukičevih blokih, je košček narave v mestu, kjer najdemo tudi več stoletnih dreves. Park, zdaj imenovan Argentinski, del njega pa Park slovenske reformacije se je nekoč imenoval Leninov park. Kdo bi si mislil, da se bodo prav v tem idiličnem okolju dogajali nenavadni umori? Vanj jih je umestil pisatelj Tadej Golob, in to celo v bližino Generalne policijske uprave. Če je bilo prej vse modro, rečeno z barvno prispodobo videza in vzdušja, je zdaj bolj oranžno. Izstopi dinamika urbanega prostora, pove režiser Klemen Dvornik.

V novih serijah bomo priča tajkunstvu, neonacizmu, rekreativnemu športu, osebnim krizam in napetostim v policijskem kolektivu. V prvi epizodi Leninovega parka se zgodi umor brezdomke, šef Drvarič pa zaradi starih zamer primer dodeli mladi kolegici Tini Lanc, igra jo Nika Rozman, namesto inšpektorju Tarasu Birsi, v njegovi vlogi je Sebastian Cavazza. V Leninovem parku bodo ob stalnih Gregorju Čušinu in Mateju Pucu igrali še Radko Polič, Silva Čušin, Marijana Brecelj, Blaž Dolenc, Jana Zupančič in Nejc Cijan Garlatti.

Leninov park in Dolina rož, ki sta tako kot Jezero nastala v produkciji igranega programa Televizije Slovenija, so lani poleti snemali skupaj, celo snemanje je trajalo sicer skoraj tri mesece. Prvi del Leninovega parka si bomo torej lahko ogledali v nedeljo ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija, naslednje nedelje bosta sledila še dva, nato pa še tri epizode Doline rož.

Žiga Bratoš