Jacques in njegov gospodar, roman češkega misleca in pisatelja Milana Kundere, se je prelevil v dramsko besedilo in svoje mesto našel v odrski uprizoritvi

Milan Kundera je bil navdušen predvsem nad zahodnim racionalizmom in razsvetljensko miselnostjo, na nastanek njegovega romana je vplivalo besedilo Fatalist Jacques in njegov gospodar francoskega avtorja Denisa Diderota. Kundera sicer piše v nekem drugem obdobju, a roman, v novem prevodu Primoža Viteza, je navdušil mladega režiserja Doriana Šilca Petka, ki besedilo postavi v sodobni čas.

Oblastna razmerja, ki se vzpostavljajo med gospodarjem in Jacquesom, skušajo igralci, dramaturginja in režiser razumeti tako na zasebni kot tudi na politični ravni. Predstava tematizira oblastna razmerja, ki se pritihotapijo med ljubezenske odnose. Ti smrtni paradoksi, kot jim pravi Kundera, so velikokrat rezultat patriarhalnega pogleda.

Dramska uprizoritev prepleta mesene elemente in globoke filozofske teme. Staša Prah, dramaturginja predstave, spoj mesenega in filozofskega vidi prav v najbolj razvratnem delu besedila, ki znova pod vprašaj postavlja vlogo patriarhalnega ustroja medčloveških ljubezenskih odnosov.

V vlogi Jacquesa nastopa igralec Branko Šturbej, mesto gospodarja pa nepričakovano zaseda predstavnik mlajše generacije, Timon Šturbej.

Ana Lorger